Kemični Ali je bil po invaziji ZDA na Irak eden najbolj iskanih nekdanjih članov Sadamovega režima. Ujeli so ga leta 2003. Foto: EPA
Kemični Ali je bil po invaziji ZDA na Irak eden najbolj iskanih nekdanjih članov Sadamovega režima. Ujeli so ga leta 2003. Foto: EPA

Al Madžid, eden najbolj krvoločnih pripadnikov strmoglavljenega Huseinovega režima, je bil na smrt obsojen na štirih ločenih sodnih procesih zaradi genocida in zločinov proti človečnosti. Januarja je bil obsojen na smrt zaradi ukaza o uporabi smrtonosnega plina ob uporu Kurdov v vasi Halabdža na severu Iraka leta 1988, pri čemer je umrlo okoli 5.000 ljudi. Svoj vzdevek si je prislužil ravno zaradi uporabe smrtonosnega plina.

Vzdevek zaradi uporabe plina za obračun s Kurdi
Leta 2007 je bil Kemični Ali obsojen na smrt z obešanjem zaradi svoje vloge v vojaškem napadu na Kurde, znanem kot Anfal, ki je potekal med februarjem in avgustom leta 1988. Decembra je bil na smrt obsojen zaradi svoje vloge pri zadušitvi upora šiitov po prvi zalivski vojni leta 1991, ko naj bi umrlo med 20 tisoč in 100 tisoč šiitov. Marca lani je bil obsojen na smrt zaradi poboja šiitov v Sadr Cityju leta 1999.

Usmrtitev nekajkrat preložena
Usmrtitev Al Madžida je bila zaradi političnih razlogov večkrat preložena. Iraški podpredsednik, sunit Tarik Al Hašimi, je večkrat zavrnil podpis ukaza o usmrtitvi Sultana Hašemija, enega izmed soobtožencev Kemičnega Alija na sojenju o sodelovanji pri Anfalu. S tem je bila večkrat preložena tudi kazen drugih obtožencev, saj iraški zakon veleva, da morajo ukaz o usmrtitvi podpisati vsi trije člani iraškega predsedniškega sveta - predsednik in oba podpredsednika.

Novico o usmrtitvi Kemičnega Alija je iraška vlada sporočila le nekaj minut po treh smrtonosnih napadih v središču Bagdada. Za zdaj še ni znano, ali so napadi povezani z usmrtitvijo.