Svet
(8)
Kenija
Kenijci so svojo jezo na pohlepne poslance izrazili na ulicah. Foto: EPA
Uhuru Kenyatta
Kenyatti ni uspelo prepričati pohlepnih poslancev. Foto: EPA

Dodaj v

Kenijski poslanci so si zvišali plačo kljub jezi rojakov in predsednika

Parlament zavrnil predlog za 6.300 dolarjev mesečne plače
30. maj 2013 ob 16:22
Nairobi - MMC RTV SLO, Reuters

Kenijski poslanci so že med najbolje plačanimi zakonodajalci na svetu, a so si vseeno zvišali plačo, ki zdaj znaša 130-kratnik minimalne plače. Prebivalci so ogorčeni.

V vzhodnoafriški državi minimalna mesečna plača znaša 76 dolarjev, medtem ko bodo poslanci obeh domov parlamenta po novem prejemali 10.000 dolarjev na mesec.

Poslanci zatrjujejo, da si zaradi težkega dela zaslužijo to vsoto, nekateri med njimi pa so prepričani, da tako tudi ne bodo ranljivi pred podkupovanjem.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, ki je zmagal na marčevskih predsedniških volitvah, je poslance pozval, naj privolijo v znižanje plač, s čimer bi omilili tudi zahteve drugih v javnem sektorju po zvišanju plač in sprostili sredstva za spodbujanje gospodarske rasti.

Višje poslanske plače bi lahko namreč spodbudile tudi zahteve po višjih prejemkih pri predstavnikih na novo začrtanih okrožij kot tudi pri učiteljih, policistih in zdravnikih.

Številni Kenijci v poslancih vidijo simbol političnega pohlepa, pri katerem je državna služba le priložnost za lastno okoriščanje na račun drugih prebivalcev, med katerimi se številni ne morejo izkopati iz revščine. Stopnja brezposelnosti v državi je pri 40 odstotkih.

"Smo izvolili napačne ljudi? To je nesmisel. Kaj so naredili v dveh mesecih, da si zaslužijo to?" se je vprašal vplivni kenijski poslovnež.

Računska komisija je predlagala, da poslanska plača znaša 6.300 dolarjev, a se poslanci niso zmenili za njen poziv in so na torkovi seji glasovali za 10.000 dolarjev plače. Kenijski parlament šteje 416 članov - 349 v narodni skupščini in 67 v senatu.

Nekatere civilnodružbene skupine so napovedale, da bodo odločitev poslancev izpodbijale na sodišču. Predsednik države pri določanju plač poslancev nima nobene moči.

51-letni Kenyatta, sin prvega predsednika neodvisne Kenije, si je zadal za nalogo krčenje plač v javnem sektorju, katerih masa zdaj znaša 50 odstotkov vladnih prihodkov na leto.

Kenija je lani dosegla 4,6-odstotno gospodarsko rast, medtem ko se ji za leto 2013 obeta rast 6 odstotkov. Kenyatta je pred volitvami obljubil, da bo dosegel dvomestno številko gospodarske rasti.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bostjan11
# 30.05.2013 ob 16:47
Država je zlo ,ker ima monopol nad silo(policija,vojska,....) in zato lahko naredi ,karji zapaše.
Treba je omejit državo ter dati ljudem več osebnih in ekonomskih svobodščin pa bo družba cvetela.
cairns
# 30.05.2013 ob 16:27
"Smo izvolili napačne ljudi? To je nesmisel. Kaj so naredili v dveh mesecih, da si zaslužijo to?" se je vprašal vplivni kenijski poslovnež

Kako je svet majhen. Točno to se sprašujem tudi jaz.
cairns
# 30.05.2013 ob 16:26
V Sloveniji so si poslanci simbolično znižali pleče, a so povečali mesečni dohodek strank. Priliv na TRR bo večji kljub ''znižanju''.
Wasabi
# 30.05.2013 ob 17:09
Ne objavljat takih traparij, da še našim kaj takega na pamet ne pride. Pa ti imajo še večje plače kot naši poslanci.
NavadniJanez
# 30.05.2013 ob 16:32
Bojda poslancev ne kličejo več MPs (Members of Parlament) ampak so po novem MPigs.
Stop-IPCC
# 31.05.2013 ob 08:16
Slovenija = Kenija...... kadar gre za posrance in druge "bolj enake" osebke....
cairns
# 30.05.2013 ob 22:34
Ori
Kakšna je že razlika?

V temperaturi in vlažnosti zraka.

In duša slovenskih poslancev je bolj črna.
Ori
# 30.05.2013 ob 22:00
In kaj je to nenavadnega? Tudi Slovenija spada v to kategorijo držav, kjer si oblastniki med krizo višajo prejemke. Pri nas so soglasno sprejeli povečanje sredstev za politične stranke. Kakšna je že razlika?
Kazalo