Kerry je že četrtič letos obiskal Bližnji vzhod. Foto: EPA
Kerry je že četrtič letos obiskal Bližnji vzhod. Foto: EPA

"Približujemo se trenutku, ko bo treba sprejeti težke odločitve," je dejal Kerry na novinarski konferenci v Tel Avivu ob koncu obiska v regiji.

Kerry je svoje dvodnevne pogovore označil za produktivne, obe strani pa je pozval, naj se vzdržita provokativnih dejanj ter se raje osredotočita na mirovne pogovore.

Ameriški državni sekretar se je v okviru svojega četrtega obiska na Bližnjem vzhodu, odkar je februarja prevzel položaj, med drugim sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, izraelskim predsednikom Šimonom Peresom ter s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Kerry se trudi prepričati obe strani, da znova sedeta za zeleno mizo in obnovita pogajanja, ki so bila prekinjena leta 2010 zaradi izraelskega vztrajanja, da bo nadaljeval gradnjo judovskih naselbin na ozemljih, kjer naj bi bila palestinska država.

Že v četrtek je pozval Netanjahuja, naj pokaže "zadržanost" glede gradnje novih judovskih stanovanj, da bi tako dal vsaj osnovno možnost pogajanjem. Palestinski predstavniki na drugi strani vztrajajo, da bi moral Izrael popolnoma zamrzniti gradnje, pri čemer pa jih Kerry ni podprl.