Kljub javni podobi samozavestnega voditelja pa naj bi se Kim počutil izjemno ogroženega in naj bi živel v nenehnem strahu. Foto: Reuters
Kljub javni podobi samozavestnega voditelja pa naj bi se Kim počutil izjemno ogroženega in naj bi živel v nenehnem strahu. Foto: Reuters
Severna Koreja
Vojska je temelj oblasti v Severni Koreji. Foto: Reuters

66-letnega Hjon Jong Čola so obtožili izdaje, med drugim zaradi neupoštevanja Kimovih ukazov in ker naj bi zadremal na nekem vojaškem dogodku, kjer se je pojavil severnokorejski voditelj. Nazadnje se je Hjon v javnosti pojavil na varnostni konferenci aprila v Moskvi, nato pa so ga konec meseca prijeli in ga brez sojenja usmrtili po treh dneh.

O usmrtitvi visokega člana severnokorejskega vodstva je poročala južnokorejska obveščevalna agencija, ki je s tem na srečanju za zaprtimi vrati seznanila južnokorejske poslance.

Kaj se resnično dogaja v Severni Koreji, je vedno težko izvedeti, saj gre za verjetno najbolj od sveta izolirano državo na svetu, in takih novic nikoli ni mogoče neodvisno potrditi, tako da podrobnosti vedno ostanejo zavite v tančico skrivnosti in so podvržene različnim špekulacijam.

Hjona naj bi usmrtili s protiletalskim mitraljezom na strelišču okoli 20 kilometrov severno od Pjongjanga in usmrtitev naj bi si ogledalo nekaj sto ljudi. Ameriški Odbor za človekove pravice v Severni Koreji je prejšnji mesec poročal, da se omenjeno strelišče uporablja za usmrtitve, pri čemer so žrtve oddaljene le 30 metrov od orožja, katerega naboji imajo doseg do osem tisoč metrov.

To je zadnja v vrsti odmevnih usmrtitev, odkar je Kim poočetovi smrti konec leta 2011 prevzel oblast v Severni Koreji.Po neuradnih podatkih južnokorejske obveščevalne službe naj bi bilo v tem času po njegovem ukazu usmrčenih okoli 70 predstavnikov oblasti, od tega 15 visokih uradnikov v letošnjem letu.

Kje so meje režima?
Čistke so eden izmed osnovnih mehanizmov ohranjanja oblasti v diktatorskih totalitarnih režimih in pri tem severnokorejski ni nobena izjema. Po navadi sledijo, ko se voditelj počuti ogroženega in ko mora utrditi oblast, pri kateri obstaja bojazen, da mu polzi iz rok. Vedno se uporabljajo tudi kot svarilo drugim.

Poznavalci razmer v tej državi pravijo, da za zdaj ni videti nobenih znakov nestabilnosti v Pjongjangu, vendar bi se lahko to hitro spremenilo, če se bodo čistke nadaljevale s takim tempom in še dolgo.

"Severnokorejska notranja politika je zelo nestanovitna te dni. Kaže, kot da ni nobenega spoštovanja do Kim Džong Una v jedru in na srednjih ravneh severnokorejskega vodstva," je dejal strokovnjak za razmere na severni polovici Korejskega polotoka Michael Madden in pojasnil, da za zdaj ni nobene neposredne grožnje Kimovemu vodstvu in stabilnosti režima, a bi lahko prišlo do preobrata, če se bo to nadaljevalo tudi prihodnje leto.

Ko Ju Hvan z univerze Dongguk v Seulu je prepričan, da bo režim dosegel svoje meje, če bo Kim še naprej izvajal čistke. "A to je še prezgodaj napovedovati," je še dodal.

Usmrtitve najtesnejših sodelavcev, kar je Hjon kot obrambni minister v tako militarizirani državi nedvomno bil, kažejo na to, da je Kim ne zaupa svojemu najožjemu krogu in da je še vedno v procesu utrjevanja oblasti.

Ena od njegovih najodmevnejših usmrtitev je bila konec leta 2013, ko se je znebil svojega strica Čang Song Taeka, ki je veljal za drugega človeka v državi in je bil tudi mentor mlademu Kimu pri njegovih začetkih na oblasti. To je bil tudi eden redkih primerov, da je bila severnokorejska javnost seznanjena z odstranitvijo tako visokega politika, saj je televizija prikazala njegovo aretacijo na seji partije in pozneje še fotografije s sojenja.