Obiski Kima po domovini so skrbno načrtovani in voditelj je vedno v središču dogajanja, česar pa v Moskvi ne bi bil deležen. Foto: Reuters
Obiski Kima po domovini so skrbno načrtovani in voditelj je vedno v središču dogajanja, česar pa v Moskvi ne bi bil deležen. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim tako kot njegov oče in dedek nadaljuje vladanje s trdo roko. Foto: Reuters
Kim Džong Il in Dmitrij Medvedjev
Kim Džong Il se je avgusta leta 2011 v Sibiriji srečal s takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je sporočil, da se je Kim odločil ostati v domovini, njegova odločitev pa je povezana z notranjimi zadevami. Peskov je pojasnil, da so informacijo o odpovedi obiska dobili prek diplomatskih kanalov.

O Kimovem obisku Moskve se je govorilo že nekaj časa, čeprav podrobnosti niso bile znane. V Moskvi so njegovo navzočnost na obletnici konca vojne potrdili že konec januarja, medtem ko v Pjongjangu tega niso nikoli uradno potrdili. To bi bila prva pot v tujino za mladega voditelja, ki je oblast v Severni Koreji prevzel konec leta 2011 po smrti svojega očeta Kim Džong Ila.

Številni poznavalci so sicer že od prve napovedi obiska dvomili, da bo Kim za svoj prvi obisk tujine izbral dogodek, kjer bi si moral pozornost deliti z drugimi voditelji.

Po poročanju južnokorejskega medija Čosun Ilno se je Kim odločil ostati doma, ker naj bi Moskva zavrnila prošnjo Severne Koreje po posebni obravnavi njihovega voditelja na slovesnosti, kjer ne bi bil v središču pozornosti, česar je vedno deležen med obiski po domovini.

Strah pred izgubo oblasti
Tisti, ki podrobno spremljajo razmere v izolirani državi, so prepričani, da razlog za odpoved obiska tiči v zaskrbljenosti Kima nad resnično podporo, ki jo uživa med rojaki ter predvsem pri političnih in vojaških veljakih, ki ga obkrožajo. Tako naj bi se bal, da bi njegovo odsotnost lahko izkoristili za zaroto proti njemu.

Južnokorejska obveščevalna služba je ta teden sporočila, da je dal Kim usmrtiti 15 visokih funkcionarjev, ki naj bi kritizirali njegovo politiko. Med usmrčenimi naj bi bila tudi dva namestnika ministrov.

Po drugi strani naj se Kim ne bi želel zameriti Kitajski s tem, da bi se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom srečal, preden se ne sreča s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Kljub trenjem med Pjongjangom in Pekingom v zadnjih letih in ohladitvi odnosov ostaja Kitajska še vedno najtesnejša zaveznica Severne Koreje.

"Severna Koreja nikoli ni zatrdila, da bo Kim odšel v Moskvo, zato to sploh ni novica. Njegov prihod je bila samo pobožna želja nekaterih v Rusiji," je za britanski časopis The Telegraph dejal Kim Mjong Čol s prosevernokorejskega Inštituta za korejsko-ameriški mir, ki velja za zagovornika režima v Pjongjangu.

Kim Mjong Čol je še povedal, da bi lahko severnokorejski voditelj Peking obiskal septembra, ko bo Kitajska počastila konec druge svetovne vojne, a predtem bi moral kitajski predsednik avgusta obiskati Severno Korejo in njeno slovesnost ob 70. obletnici konca vojne.

Leto prijateljstva
Rusija je poleg Kitajske edina zaveznica Severne Koreje med svetovnimi velesilami, topli odnosi pa izhajajo še iz časov Sovjetske zveze. Kim Džong Il je v obdobju svoje vladavine nekajkrat obiskal Rusijo, kamor se je zaradi domnevnega strahu pred letenjem odpravil z dobro varovanim vlakom.

Leto 2015 sta Rusija in Severna Koreja razglasili za leto medsebojnega prijateljstva in po poročanju britanskega časopisa Guardian je na začetku tega meseca Moskvo obiskalo nekaj severnokorejskih ministrov.