Na fotografijah, ki jih v svet pošiljajo severnokorejski mediji, je Kim skoraj vedno nasmejan. Foto: Reuters
Na fotografijah, ki jih v svet pošiljajo severnokorejski mediji, je Kim skoraj vedno nasmejan. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim na eni od fotografij s cigareto v roki. Foto: Reuters

31-letni Kim je bil v javnosti nazadnje opažen 3. septembra na nekem koncertu, na katerem je bil vidno shujšan, poleg tega pa je še šepal.

Špekulacije o njegovih zdravstvenih težavah so se še okrepile, potem ko ga v četrtek ni bilo na zasedanje severnokorejskega parlamenta, ki se sestane le enkrat ali dvakrat letno in se ga običajno udeleži.

Južnokorejski in kitajski mediji so ugibali, da so Kimove zdravstvene težave povezane s prekomerno težo, ki jo je glede na fotografije začel hitro pridobivati, potem ko je pred tremi leti umrl njegov oče Kim Džong Il in je prevzel vodenje od sveta izolirane Severne Koreje.

Prispevek na državni televiziji omenja, da ima Kim "neugodne zdravstvene težave", a ne navaja nobenih podrobnosti.

Po poročanju južnokorejskega časopisa Džungang Daily bi lahko Kim poškodbo noge, zaradi česar šepa, staknil pri kakšni športni dejavnosti. Severnokorejski voditelj je velik ljubitelj športa in je še posebej znan po ljubezni do jahanja.

Niz zdravstvenih težav ali le počitnice?
Neimenovani vir, ki naj bi bil seznanjen z razmerami v Severni Koreji, je za južnokorejsko tiskovno agencijo Jonhap povedal, da ima Kim težave s protinom s hipertonijo, hiperlipidemijo, debelostjo in visokim krvnim tlakom.

Te težave nekateri povezujejo z njegovim domnevnim rednim popivanjem in prenažiranjem. Na uradnih fotografijah ga je redno opaziti tudi s cigareto v rokah.

Drug južnokorejski časopis Čosun Ilno preprosto ugotavlja, da bi bil lahko Kim le na počitnicah, vseeno pa hkrati poudarja, da je iz javnosti izginil tudi vodja vojaškega politbiroja Hvang Pjong So, ki je nenehno ob severnokorejskem voditelju med obiski različnih delov države.