Kitajske oblasti nimajo milosti do protestnikov. Foto: EPA
Kitajske oblasti nimajo milosti do protestnikov. Foto: EPA
Župan Pariza Bertrand Delanoe namerava dalajlami podeliti naziv častnega meščana Pariza. Foto: Reuters

Časopis Tibet Daily je napisal, da je glavni namen kampanje "izenačiti razmišljanje uradnikov in množic". Kampanja sledi nasilnim spopadom med policijo in menihi v Tibetu, ki so jim sledili protesti po vsem svetu. Peking je dalajlamo, duhovnega voditelja Tibetancev, obtožil, da je podžigal nemire, sam pa je to vseskozi zanikal.

Kulturni genocid v Tibetu?
Dalajlama, ki živi v izgnanstvu v Indiji, vztraja, da nima nobene politične vloge in da ni igral nobene vloge v vstaji menihov proti kitajskim uradnikom, je pa kitajske oblasti obtožil, da v Tibetu izvajajo kulturni genocid.

Izobraževalna kampanja bo vsebovala televizijske programe, delovanje dalajlame pa naj bi v posebnih oddajah obtožili predstavniki komunistične stranke, drugi uradniki in lokalni prebivalci, v kampanjo pa naj bi vključili tudi menihe v tibetanskih samostanih.

Podporniki Tibeta in različne organizacije za človekove pravice v boju proti kitajskim oblastem protestirajo v vseh krajih, po katerih potuje olimpijska bakla. Kitajske oblasti so pred prečkanjem bakle - čez Tibet bo potovala v začetku maja - že povečale število vojakov.

Konec tedna so na Kitajskem potekali protesti proti zahodnim državam, za katere je Evropska komisija opozorila, da bi morali ostati miroljubni. Najbolj so bile na udaru trgovine francoske trgovske verige Carrefour. Omenjene trgovine so tudi tarča bojkota kitajskih potrošnikov, saj naj bi podjetje podpiralo dalajlamo, kar je podjetje že zanikalo. Zaradi incidentov, ki so spremljali potovanje olimpijskega ognja v Parizu, so se namreč odnosi med Kitajsko in Francijo ohladili.

K. T.