Protestnik tudi po prijetju ni nehal vpiti protibetanskih gesel. Foto: EPA
Protestnik tudi po prijetju ni nehal vpiti protibetanskih gesel. Foto: EPA
Nemiri v Katmanduju
Protestniki so se policiji predali tudi sami. Foto: EPA

Po besedah Kjangbe Puconga naj bi proti 403 prijetim vložili tudi zaporne naloge, kar pomeni, da bo proti njim uveden kazenski postopek. Po besedah Kjangbe naj bi bilo med prijetimi le malo Tibetancev in budističnih menihov, zato po njegovih besedah prijeti ne morejo predstavljati Tibeta.

Kitajske oblasti so sicer za nemire obsodile dalajlamo, duhovnega tibetanskega voditelja, ki že od leta 1959 živi v izgnanstvu, a je ta svojo v vlogo v nemirih zanikal.

Oblasti v Tibetu, ki so jih imenovanali v Pekingu, so protestnike pozvale, naj se predajo sami, in kar 362 se jih je predalo. Kasneje so jih 328 izpustili, ker niso zagrešili večjih zločinov in ker naj bi se za svoja dejanja pokesali. Policija je objavila tudi tiralico za 93 osumljencev, 13 od teh je že prijetih, devet pa se jih je vdalo.

Menihi opozorili novinarje
Danes je 15 tibetanskih menihov za nekaj časa zmotilo novinarsko odpravo, ki so jo pripeljale kitajske oblasti. Menihi so zahtevali vrnitev dalajlame v pokrajino in trdili, da nimajo nobenih pravic. "Dalajlama se mora vrniti v Tibet, ne zahtevamo neodvisnosti pokrajine, želimo le človekove pravice, ki jih trenutno nimamo," je skupini okoli 20 novinarjev, med katerimi so bili tako predstavniki kitajskih kot tudi tujih medijev, dejal eden izmed protestnikov. To je že drugi podoben incident v zadnjih 14 dneh.

M. R.