Kitajska veleposlanica je zatrdila, da se bo Kitajska še naprej odpirala. Foto: EPA
Kitajska veleposlanica je zatrdila, da se bo Kitajska še naprej odpirala. Foto: EPA

Fu Jing je v intervjuju za časopis Daily Telegraph dejala, da se je veliko kitajskih turistov pretekli teden ob protesih proti olimpijskim igram, ki jih letos gosti Kitajska, počutilo, kot bi bila vsa Velika Britanija proti njim. Ob tem je poudarila, da Kitajska ljubi Tibet. "Skrbi me, da je medsebojno razumevanje med Kitajci in Zahodom vse slabše," je dejala veleposlanica.

"Veliko tistih, ki so glasno protestirali, verjetno nikoli ni videlo Tibeta," je še povedala Fujeva, ki je dodala, da v Tibetu morda prihaja do mešanja politike in vere, pri čemer pa poudarja, da tam ljudje niso lačni in bosi in da imajo streho nad glavo. "To je že stoletja glavna naloga Kitajske. Tibet verjetno ne bo nikoli industrializiran, kot so nekatera vzhodnokitajska mesta, vendar pa bo napredoval, tako kot preostali deli Kitajske," je pojasnila.

Britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bi lahko spor med Zahodom in Kitajsko glede Tibeta rešili tako, da bi tujim novinarjem omogočili neoviran dostop do Tibeta, Fujeva pa je na to odgovorila, da si morajo tuji mediji najprej zaslužiti spoštovanje Kitajske.

M. R.