Protesti rudarjev, kot je bil sobotni v Švangjašanu, so na Kitajskem izjemno redki. Foto: Reuters
Protesti rudarjev, kot je bil sobotni v Švangjašanu, so na Kitajskem izjemno redki. Foto: Reuters

Jezni rudarji iz rudarskega podjetja Longmaj in njihovi svojci so se v soboto zbrali na protestnem shodu, vlada province Hejlongdžjang pa je izdala izjavo, v kateri je priznala, da je podjetje številnim zaposlenim res dolžno več plač in dodatkov ter s tem postavila guvernerja Lu Haa na laž, poroča AP.

Protest je izpostavil nezavidljiv položaj kitajskih rudarjev in drugih v državnih industrijah, ki v zadnjih letih vse bolj izgubljajo svoje službe ali pa jim krčijo plače. V času strmega padca povpraševanja po premogu si kitajske orjaške državne rudarske družbe na vse kriplje prizadevajo okrepiti učinkovitost in rezati stroške.

Kitajski premier Li Kečjang je pred skupščino povedal, da je bilo danih na stran 100 milijard juanov (13,5 milijarde evrov) za pomoč delavcem iz industrij, ki se spopadajo s hudimi težavami, kot sta rudarska in železarska. Razmere so še posebej slabe na severovzhodu države - Longmaj je nedavno skrčil svojo delovno silo za 22.500 ljudi.

Dolžan 110 milijonov?
Longmaj naj bi bil samo za plače v letu 2014 dolžan kar 800 milijonov juanov (110 milijonov evrov). Vodilna kitajska finančna novičarska skupina Cajdžjng je januarja poročala, da delavcem v Longmaju plačo še naprej nižajo, pa še teh znižanih plač jim niso izplačali po dva ali tri mesece.

Guverner Lu, ki velja za vzhajajočo politično zvezdo, je na zasedanju skupščine na začetku marca trdil, da gre za plače v Longmaju 10 milijonov juanov (1,3 milijarde evrov), kar je tretjina fiskalnega proračuna pokrajinske vlade. "A kljub izzivom, s katerimi se spoprijemamo, niti enemu od 80.000 Longmajevih rudarjev nismo znižali plače in vsi so bili pravočasno plačani," je zatrdil guverner, s čimer naj bi dokazal, da tako Longmaj kot pokrajina izpolnjujeta pričakovanja kitajskega vodstva pri spopadanju z gospodarsko krizo.