Reševalna akcija v kitajskem rudniku še poteka. Foto: Reuters
Reševalna akcija v kitajskem rudniku še poteka. Foto: Reuters

V enem od rudniških jaškov v rudniku v mestu Sanmenšja je v četrtek odjeknila eksplozija skal, ki jo lahko povzroči nenadna sprostitev velikega pritiska. Štirje rudarji so umrli, štirinajstim rudarjem je uspelo pobegniti, sedem so jih rešili, več deset, natančneje 57, pa je ostalo ujetih pod zemljo. Prizadevanja za njihovo rešitev že potekajo, a rudniške oblasti ne vedo, ali so sploh še živi.

Nesreča v premogovniku se je zgodila le nekaj trenutkov po tem, ko je območje stresel potres z močjo 2,9 po Richterjevi lestvici, a za zdaj še ni jasno, ali je nesrečo sprožilo tresenje tal.

Slabo vzdrževani rudniki pogosto usodni
Tokratna nesreča je zadnja v vrsti nesreč v rudnikih na Kitajskem, ki veljajo za zelo nevarne in slabo vzdrževane. Vsako leto v tovrstnih nesrečah umre na stotine rudarjev, oblasti pa zagotavljajo, da se s tem vprašanjem resno ukvarjajo in da so zaprli že ogromno rudnikov, ki niso imeli dovoljenja za delovanje. Pred dnevi je v eksploziji plina premogovniku v pokrajini Hunan v osrednjem delu Kitajske umrlo 29 rudarjev.