Največ potnikov je bilo Kitajcev. Njihovi svojci so pretreseno sprejeli novico iz Kuala Lumpurja. Foto: EPA
Največ potnikov je bilo Kitajcev. Njihovi svojci so pretreseno sprejeli novico iz Kuala Lumpurja. Foto: EPA
Indijski ocean
Iskalna akcija se bo zdaj osredotočila samo na južni del Indijskega oceana. Foto: Reuters
Najib Rizak
Malezijski premier je medije zaprosil, da spoštujejo zasebnost svojcev potnikov in članov posadke. Foto: Reuters
Letalo
V ponedeljek je v iskalni akciji sodelovalo deset letal. Foto: Reuters

Malezijski premier Nadžib Razak je na novinarski konferenci sporočil, da je letalo družbe Malaysia Airlines, ki je izginilo 8. marca, padlo v južni del Indijskega oceana.

Analiza satelitskih podatkov, ki so jo opravili britanski preiskovalci letalskih nesreč in podjetje Inmarsat, je pokazala, da je bil zadnji položaj letala nad Indijskim oceanom zahodno od avstralskega mesta Perth.

"Gre za odročno lokacijo, daleč od mogočih pristajališč. Zato vas z globoko žalostjo in obžalovanjem obveščam, da se je glede na nove podatke polet MH370 končal v južnem Indijskem oceanu," je povedal Razak.

Še pred novinarsko konferenco je Malaysia Airlines s SMS-sporočilom najprej obvestila svojce žrtev, da je letalo skoraj brez dvoma "izgubljeno" in da preživelih ni.

Boeing 777-200 z 239 potniki je z letališča v Kuala Lumpurju poletel proti Pekingu, a je uro po vzletu nenadoma skrenil z začrtane poti.

Najprej so ga iskali v Južnem Kitajskem morju, nato pa so področje iskanja razširili na Indijski ocean, potem ko se je izkazalo, da ga je vojaški radar opazil nad Malaško ožino zahodno od Malezije.

V Indijskem oceanu že peti dan poteka iskalna akcija, v kateri sodeluje več držav.

"Sumljivi predmeti" v morju
Kitajsko letalo je v morju jugozahodno od Avstralije opazilo "sumljive predmete", ki bi lahko pripadali pogrešanemu letalu. Gre za "dva sorazmerno velika predmeta, okoli katerih je bilo mogoče v polmeru nekaj kilometrov videti tudi številne manjše predmete".

O najdbi je Kitajska takoj obvestila avstralske reševalce in tudi kitajski ledolomilec Šue Long, ki se je že napotil tja.

Avstralske oblasti so sporočile, da preverjajo vsako informacijo o pogrešanem letalu in da prav zdaj preverjajo tudi podatke francoskega satelita, ki je v južnem delu Indijskega oceana odkril plavajoče predmete.

Ob tem so presodile, da predmeti, ki so jih opazili na gladini Indijskega oceana, vzbujajo upanje, da bodo našli pogrešano letalo, a da bodo res vedeli, ali gre za dele letala, šele ko bodo predmete potegnili iz vode.

Avstralske ladje trenutno preiskujejo odročno območje, ki leži približno 2.500 kilometrov jugozahodno od Pertha. Francoski satelit je plavajoče predmete odkril približno 850 kilometrov severneje od lokacije, ki jo trenutno preiskujejo.

V Indijski ocean se je napotila tudi ameriška ladja, ki ima na krovu iskalnik signala črne skrinjice. Če bodo za sumljive predmete potrdili, da gre dejansko za ostanke letala, bo po poročanju ameriške mornarice lahko iskalnik pomagal pri natančnejšem iskanju pogrešanega letala.

Pogoji za iskanje morebitnih delov letala bi se lahko v prihodnjih dneh poslabšali, saj se območju, kjer poteka iskalna akcija, približuje tropski ciklon, ki bo prinesel neugodne vremenske razmere.

Malezijsko letalo strmoglavilo v Indijski ocean
Malezijsko letalo strmoglavilo v Indijski ocean