Ibrahim El Bakraoui in Najim Laachraoui sta se razstrelila na letališču Zaventem. Kot kaže, je 'moški s klobukom' Mohamed Abrini, ki je z letališča pobegnil. Foto: Reuters
Ibrahim El Bakraoui in Najim Laachraoui sta se razstrelila na letališču Zaventem. Kot kaže, je 'moški s klobukom' Mohamed Abrini, ki je z letališča pobegnil. Foto: Reuters
false
Mohameda Abrimija je posnel javni videonadzor V+CCTV na nekem postajališču na severu Francije, ko je bil v družbi glavnega osumljenca logističnih napadov v Parizu Salaha Abdeslama, ki ga je belgijska policija že aretirala. Foto: Reuters

Belgijsko tožilstvo je Mohameda Abrinija obtožilo zaradi "sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine in terorističnih umorov" 13. novembra lani v Parizu, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi.

Nato pa je tožilstvo sporočilo, da je Abrini priznal, da je on "moški s klobukom", ki so ga 22. marca na letališču Zaventem posnele nadzorne kamere, ko je hodil skupaj s še dvema moškima (Najimom Laachraouijem in Ibrahimom El Bakraouijem), ki sta se nato razstrelila in ubila 32 ljudi. "Soočili smo ga z izsledki več preiskav in priznal je, da je bil na kraju napadov. Pojasnil je, da je odvrgel svoj jopič v smeti in pozneje prodal svoj klobuk," so sporočili iz urada belgijskega tožilca. (Ibrahimov brat Khalid se je razstrelil na bruseljski postaji podzemne železnice Maalbeek.)

Abrinija, ki je Belgijec maroškega rodu, so videli dva dni pred pariškimi napadi na bencinski črpalki severno od Pariza z drugim glavnim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki je vozil avtomobile, ki so jih teroristi Islamske države uporabili v napadih v Parizu. Abdeslama so prijeli 18. marca v Bruslju, Abrinija pa v petek v bruseljski četrti Anderlecht skupaj s še petimi osumljenci.

Tožilstvo vložilo še štiri obtožbe
Tožilstvo je poleg njega še tri - Osama K., Herve B. N. in Bilal E. M. - prav tako obtožilo suma sodelovanja v teroristični skupini in terorističnih umorih, vendar pa v povezavi s terorističnimi napadi 22. marca v Bruslju. 25-letnega državljana Ruande Herveja B. M. so obtožili zaradi suma, da je pomagal Abriniju in Osami K. Obtožen je sodelovanja v teroristični skupini in sokrivde v terorističnih umorih. Enake obtožbe bremenijo tudi Bilala E. M. Kot poroča BBC, je policija druga dva pridržana izpustila.

Osamo K. je bruseljska policija identificirala kot moškega, ki je bil pred napadom na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek v družbi s Khalidom El Bakraouijem, ki se je nato razstrelil. Kupil pa naj bi tudi torbe, v katere so napadalci na bruseljskem letališču skrili razstrelivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove preiskave
Sicer pa je belgijska policija v povezavi z marčevskimi napadi v Bruslju danes izvedla nove preiskave na območju Etterbeek. V akciji je sodelovalo 50 policistov, med njimi ostrostrelci in pirotehniki. Po poročanju portala RT so preiskali neko zgradbo, pri čemer so jim pomagali tudi forenziki. Belgijska televizija RTBF pa je poročala, da so bila na prizorišču tudi reševalna vozila. Belgijsko tožilstvo je sporočilo le to, da v zgradbi niso odkrili nobenega razstreliva.

'Moški s klobukom' v Belgiji prijet
V Bruslju priprli več osumljenih terorizma
'Moški s klobukom' v Belgiji prijet
V Bruslju priprli več osumljenih terorizma