Otroci se v šoli abecede učijo s pomočjo slik bomb in nožev. Starši so ogorčeni, oblasti pa zagotavljajo, da gre za lapsus. Foto: EPA
Otroci se v šoli abecede učijo s pomočjo slik bomb in nožev. Starši so ogorčeni, oblasti pa zagotavljajo, da gre za lapsus. Foto: EPA

Starši v državi na severu Indije zahtevajo pojasnilo, zakaj se njihovi otroci v vrtcu učijo o bombah in nožih, saj knjiga o hindujskih abecedah uporablja sliko bombe za prikaz črke B in nož (chaku) za črko CH. Knjigo uporablja več kot 100 vrtcev.

"To je nesprejemljivo, takšnih stvari ne bi smeli učiti triletnike," meni ogorčena mati Savita Kumar. Pristojni so napovedali, da bodo šole in vrtce, ki uporabljajo sporno knjigo, obvestili o njeni neprimernosti.

Predsednik združenja staršev v državi Utar Pradeš Ram Authar Diksit je dejal, da zvezni odbor za vzgojo preiskuje, kdo je odobril takšno knjigo za zasebne vrtce. Predstavnik odbora Džaved Alam za lapsus krivi založnika knjige.

Zvezni odbor za izobrazbo izdaja širše smernice za knjige, ki jih uporabljajo v državnih in zasebnih šolah, vsebino knjig pa prepušča založnikom. Vplete se le, če dobi pritožbo. "Odgovornost odbora je, da priskrbi primerne knjige za učence," pravi Diksit.

"Na otroke se zlahka vpliva. Če učence učijo o bombah in nožih pri tako mladi starosti, bi lahko razvili negativno mišljenje," pravi indijska otroška psihologinja Ananja Tivari.