Tudi ZDA, največje gospodarstvo na svetu in svetovna velesila, se ne morejo izkopati iz primeža lakote. Foto: EPA
Tudi ZDA, največje gospodarstvo na svetu in svetovna velesila, se ne morejo izkopati iz primeža lakote. Foto: EPA
Lakota
Lakoto se pogosto povezuje z državami tretjega sveta, vendar je tudi v razvitem svetu. Foto: EPA

Z drugimi besedami to pomeni, da kar 14,6 odstotka gospodinjstev primanjkuje hrane za normalno preživetje, kar je skoraj štiri odstotke več kot v letu 2007 in hkrati največji skok od začetka merjenja lakote v državi leta 1995. Takšno poročilo, ki je šokiralo vse, je v torek predstavilo ameriško ministrstvo za kmetijstvo.

Izmed 49 milijonov lačnih je 12 milijonov odraslih in 5,2 milijona otrok lani trpelo najhujšo lakoto, kar pomeni, da niso v usta dali grižljaja tudi po več dni. Med otroki je bilo skoraj pol milijona lačnih starih manj šest let, kar je najbolj kritično obdobje za razvoj. Pol milijona pomeni tudi trikrat več kot v letu 2006.

Poročilo ločuje med dvema kategorijama, "nizka prehrambna varnost", ki opisuje primere ljudi, ki v večini imajo dovolj hrane, ni pa to stalnica, in "zelo nizko prehrambno varnost", v katero so se uvrstili ljudje, ki so bili večkrat v letu lačni, saj si hrane zaradi pomanjkanja denarja niso mogli kupiti. V obeh razdelkih so prednjačili ljudje z ameriškega juga.

Recesija revne pahnila čez rob
Strokovnjaki so po takšnih izsledkih staknili glave in prišli do sklepa, da so razlogi za takšno statistiko v recesiji ameriškega gospodarstva in revščini, ki je ni bilo mogoče izkoreniniti niti v obdobju blaginje. Na poročilo se je odzval tudi predsednik Barack Obama in ga označil za "vznemirljivega": "Možnosti naših otrok za rast, učenje in doseganje njihovih potencialov so odvisne od stalnega dostopa do zdravih obrokov," strokovnjakinja pa prehrano otrok, Mariana Chilton, pa je dejala: "To je z eno besedo katastrofa. Recesija se bo najbolj neposredno poznala na telesih naših otrok."

Večina se dela brezbrižne
Po besedah Jima Weilla, predsednika centra za raziskavo hrane, vzrok za trajanje revščine tiči v tem, da gospodarska rast iz začetka tisočletja preprosto ni dosegla spodnje tretjine Američanov na statusni lestvici. Trenutna recesija je vso stvar le še poslabšala. "V zadnjem desetletju se je mnogo revnih znašlo na robu pečine, recesija pa jih je pahnila čeznjo." Dodal je še: "Nekateri lakoto v ZDa opisujejo kot majhno grdo skrivnost države. No, nikakor ni več majhna, ampak je postala kot ogromen, umazan, bel slon, ki stoji sredi sobe. A Američani nočejo pomisliti na to, da so njihovi sodržavljani lačni, in raje razmišljajo: če težava ne zadeva neposredno njih, ni potrebe, da bi kar koli spremenili."

Rizične skupine: matere samohranilke, revni, temnopolti
Kakšne so rešitve, saj težave samo z nekaj vladnimi programi ne bo mogoče rešiti, se strinjajo strokovnjaki. Obama je dejal, da mora biti prvi korak obnova rasti delovnih mest, s tem pa bodo starši svojim otrokom lažje vsak dan na mizo ponudili obrok. A nekateri opozarjajo tudi na predsednikova nedejanja: "Obama ni naredil dovolj, da bi izpolnil svoj cilj iz volilne kampanje, da bo do leta 2015 v državi izginila lakota med otroki," pravi Jonathan Stein iz Filadelfije. "Pa saj reševanje težav lakote ni kakšna huda vesoljska znanost."

Najbolj nezadostne prehrane imajo tisti, ki živijo pod mejo revščine, matere samohranilke ter temnopolte in hispanske družine. Najmanj težav s hrano imajo poročeni pari z otroki, končuje članek časnika The Philadelphia Inquirer.