V zadnjih tednih je bil nasmeh z obraza Abramoviča verjetno izbrisan. Foto: EPA
V zadnjih tednih je bil nasmeh z obraza Abramoviča verjetno izbrisan. Foto: EPA
Maurice Greenberg
Greenberg je bil lani 135. najbogatejši Američan, danes pa ga ni več na lestvici 400 najbogatejših. Foto: EPA

Veliko so izgubili ruski milijarderji, izgube pa so doživeli tudi Američani. Tako je na primer s Forbsovega seznama 400 najbogatejših Američanov izginil Maurice Greenberg, nekdanji predsednik uprave podjetja AIG, katerega premoženje je bilo ocenjeno na 2,8 milijarde dolarjev, večina pa je bila v delnicah omenjenega podjetja. Ker je moralo podjetje delnice prodati ameriški vladi, da je lahko ohranilo likvidnost, je njegovo premoženje skopnelo, sam pa se je moral posloviti od lestvice najbogatejših Američanov.

Podobno se je zgodilo tudi z Ernestom Radyjem, ki so ga doletele izgube zaradi padca cen delnic podjetja Wachovia. Te so v primerjavi z lani padle za kar 70 odstotkov. Oče in sink, Leslie in Louis Gonda, ki sta bila lani uvščena med 400 najbogatejših Američanov, njuno premoženje pa je bilo ocenjeno na 1,7 oz. 1,4 milijarde dolarjev, letos nista več milijarderja.

Močno prizadeti tudi Rusi
Veliko so izgubili tudi najbogatejši Rusi. Zaradi finančne krize, ki se je, kot rečeno, odrazila tudi na borzah, so skupaj izgubili kar 230 milijard evrov, kar je 52 odstotkov kapitala.

Tako je Oleg Deripaska, ki "kraljuje" industriji aluminija, izgubil 16 milijard dolarjev, kar je tudi razlog, da je zapustil upravo podjetij Hochtieg in Magna International. Roman Abramovič je revnejši za 20 milijard dolarjev, največ, kar 22 milijard, pa je izgubil metalurg Vladimir Lisin. Njegov glavni konkurent, rudarsko-metalurška skupina Evraz, je prav tako veliko izgubil, saj je cena delnic skupine padla za celih 84 odstotkov, kar pomeni, da je bogatstvo Aleksandra Abramova s 13 milijard padlo na 2,2 milijarde dolarjev.

Kirza je prizadela tudi naftno industrijo. Vagit Alekperov, direktor Lukoila, je revnejši za 12,1 milijardo dolarjev, njegov namestnik Leonid Fedun pa za 5,4 milijarde dolarjev. Bankirja Mihail Fridman in German Han iz skupine Alfa sta skupaj zgubila 12,1 milijardo dolarjev, kriza pa ogroža tudi ruske letalske prevoznike, saj bi jih lahko več deset zaradi velikih dolgov za gorivo bankrotiralo. Eden izmed ruskih milijarderjev, ki ima v lasti okoli 30 odstotkov letalskega prevoznika Aeroflot, je izgubil okoli polovico svoje premoženja, ob tem pa je dejal, da bi morali vse ruske milijarderje zbrisati s Forbsove lestvice najbogatejših zemljanov.

M. R.