V preteklosti je Mušaraf izjavil, da bi raje odstopil, kot se spopadel z zahtevo po odpoklicu. Foto: EPA
V preteklosti je Mušaraf izjavil, da bi raje odstopil, kot se spopadel z zahtevo po odpoklicu. Foto: EPA

"Imamo dobro novico za demokracijo. Koalicijski voditelji verjamemo, da je čas, da vložimo zahtevo za odpoklic generala Mušarafa," je povedal vodja Pakistanske ljudske stranke in vdovec pokojne Benazir Buto, Asif Ali Zardari s svojim glavnim koalicijskim partnerjem, nekdanjim pakistanskim premierjem Navazom Šarifom ob strani. Mušarafa je opozoril, da bi bila morebitna razpustitev parlamenta "njegova zadnja sodba proti ljudstvu". Koalicijska voditelja sta obljubila, da bosta po uspešnem odpoklicu znova imenovala vrhovne sodnike, ki jih je Mušaraf zaradi neposlušnosti odstavil.

Koalicija, ki je na oblast prišla po lanskih novembrskih volitvah, je že vložila zahtevo za sklic narodne skupščine 11. avgusta. Za uspešno odstavitev predsednika je potrebna dvotretjinska večina.

Mušaraf je oblast v Pakistanu prevzel z vojaškim udarom leta 1999. Nadzoru nad vojsko se je odpovedal lani, njegovi zavezniki pa so na februarskih volitvah doživeli poraz. Kljub temu je še vedno ohranil velik vpliv nad vojsko, njen odziv na zahtevo po odpoklicu pa bo ključen.

Z zahtevo po odpoklicu se Pakistan podaja v še neznane politične vode, saj se še noben pakistanski voditelj ni srečal z zahtevo po odpoklicu.

T. V.