Svet
Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvaška predsednica je v New Yorku dejala, da Hrvaška zavrača kolektivno odgovornost, ki se ji pripisuje po zadnji sodbi šesterici Hrvatov iz BiH-a. Foto: EPA
Haaško sodišče
Po besedah Kolinde Grabar-Kitarović je sodišče "v več kot 10.000 dneh obstoja" preveč časa porabilo za proceduralna in statusna vprašanja, medtem ko žrtvam ni dalo občutka, da je zadoščeno pravici. Foto: EPA

Dodaj v

Kolinda Grabar-Kitarović ostra do dela haaškega sodišča

Seja posvečena delu haaškega sodišča
6. december 2017 ob 22:16
New York - MMC RTV SLO, STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na seji Varnostnega sveta ZN-a ostro kritizirala delo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Predvsem je bila hrvaška predsednica kritična zaradi nekaznovanja vojnih zločinov nad Hrvati v Vukovarju in osrednji Bosni in Hercegovini. Na seji, ki je bila posvečena končanju 24-letnega dela sodišča v Haagu, je predsednica poudarila, da Hrvaška "v celoti spoštuje vse sodbe", čeprav občasno izraža svoje nestrinjanje z določenimi vidiki njegovega delovanja.

Povedala je, da je haaško sodišče v veliki meri upravičilo pričakovanje mednarodne skupnosti, ker je imelo pomembno vlogo v boju proti kulturi nekaznovanja, in je bil instrument za zagotavljanje odgovornosti za vojne zločine, zločine proti človeštvu in genocid.

A po njenih besedah je sodišče "v več kot 10.000 dneh obstoja" preveč časa porabilo za proceduralna in statusna vprašanja, medtem ko žrtvam ni dalo občutka, da je zadoščeno pravici. "V prevelikem številu primerov je pravica prišla prepozno ali je sploh ni bilo," je dejala in izrazila spoštovanje do vseh žrtev vojnih zločinov, ne glede na kateri strani so bile.

Ocenila je, da so bila sojenja dolgotrajna, nekatera tolmačenja sodb pa protislovna, kar ni prispevalo k spravi in prihodnosti. "Veliko praznino v dediščini sodišča pušča dejstvo, da se je glavni ustvarjalec projekta Velike Srbije Slobodan Milošević, ki je pripeljal do tragedije v bivši Jugoslaviji, izognil končni sodbi," je dejala hrvaška predsednica. Ob tem je poudarila, da na Hrvaškem odgovornost za agresijo pripisujejo Miloševićevem režimu in ne srbskemu narodu.

Spomnila je, da niso kaznovani odgovorni iz vojske BiH-a, ki je storila zločine nad Hrvati v osrednji Bosni, in da haaško sodišče zaradi trimesečnega obleganja Vukovarja in zločinov, ki so bili v tem času storjeni nad civilnim prebivalstvom, ni obtožilo nikogar. Dodala je še, da Ratku Mladiću, ki je bil obsojen zaradi vojnih zločinov v BiH-u, v Haagu niso sodili za "več sto njegovih žrtev na Hrvaškem".

Hrvaška zavrača kolektivno odgovornost
Kolinda Grabar-Kitarović je ponovila, da Hrvati priznavajo, da so nekateri njihovi rojaki storili vojne zločine, a zavračajo kolektivno odgovornost, ki se jim pripisuje po sodbi šesterici Hrvatov iz BiH-a, ki so bili prejšnji teden v Haagu obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov nad Bošnjaki leta 1993.

Izpostavila je, da Hrvaška zavrača tolmačenja sodbe proti šesterici Hrvatov iz BiH-a, da so Hrvaška, takratni hrvaški državni vrh ali hrvaški narod obtoženi ali razglašeni za odgovorne na haaškem sodišču.

Dejala je, da so se na Hrvaškem "soočili z resnico", ko gre za zločine, ki so jih storili Hrvati, ter da podobno pričakuje od drugih. Vse voditelje sosednjih držav Hrvaške je pozvala, naj ne zlorabijo sodbe haaškega sodišča, ter izrazila željo, da bi vojno in vso nesrečo pustili za seboj, pokazali spoštovanje do vseh žrtev in obsodili vse zločine, predvsem pa gledali v prihodnost.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 06.12.2017 ob 22:30
Izpostavila je, da Hrvaška zavrača tolmačenja sodbe proti šesterici Hrvatov iz BiH-a, da so Hrvaška, takratni hrvaški državni vrh ali hrvaški narod obtoženi ali razglašeni za odgovorne na haaškem sodišču.

Kdo vas je pa kaj vprašal, tudi Tuđman bi sedel.
cairns
# 06.12.2017 ob 22:33
Izpostavila je, da Hrvaška zavrača tolmačenja sodbe proti šesterici Hrvatov iz BiH-a, da so Hrvaška, takratni hrvaški državni vrh ali hrvaški narod obtoženi ali razglašeni za odgovorne na haaškemu sodišču.

Lahko ona zavrača, a dejstva so takšna. Hrvati iz BiH so s pomočjo Hrvatov iz Hrvaške hoteli vzpostaviti novo NDH. Seveda v dogovoru s Srbijo, a jim to ni uspelo.

Sedaj lahko mednarodna javnost vidi kako trenutna oblast zagovarja vojne zločince in Praljku celo prireja maše zadušnice in svečano slovo.
firtoh
# 06.12.2017 ob 22:42
heh..Tuđman in Miloševič sta si BiH hotela razdeliti na pol.Hrvati bi dobili del od Bihača in Hercegovino,Srbi pa Bosno in ozemlje ob Drini.Problem za Hrvate je predstavljalo 350 000 Srbov,ki so bili na Hrvaškem konstitutivni narod,prav tako tudi v BiH.Kako so se rešili hrvaških Srbov pa vemo.Že res,da je imel Miloševič svoje ideje,vendar vseh Srbov ne moremo metati v isti koš,vendar je bilo na hrvaškem izvedeno etnično čiščenje,ki se je začelo že pred pokom prve puške na hrvaškem.
cairns
# 06.12.2017 ob 22:35
Na seji, ki je bila posvečena končanju 24-letnega dela sodišča v Haagu, je predsednica poudarila, da Hrvaška "v celoti spoštuje vse sodbe",Še posebej pa tisto AS v sporu Slovenije in Hrvaške o meji.
royayers
# 06.12.2017 ob 22:52
Kolinda bluzi, pač po hrvaško. Niste se sprijaznii in ne sprejemate zadnje sodbe.
mihael1
# 06.12.2017 ob 22:56
Pa kaj ima bit ostra - tega ne bi tako imenoval

Pokazala je, da je nacionalistka, ki jo ne zanima resnica - to je vse.

Ali je pogledala dokaze - ni , ni treba, ona že ve , saj je samo bog nad njo in podobno mislečimi.
cairns
# 06.12.2017 ob 22:48
Kolinda Grabar-Kitarović ostra do dela haaškega sodišča

Klofuta ki so jo dobili od sodišča v Haagu jih bo pekla še sto let.
veza
# 07.12.2017 ob 00:36
Sedanja tvorba BIH ne more obstajati dolgo, če so se sposobni zmenit, naj se zmenijo in nardijo na sredini državo Bosno, levo naj pripade HRV, desno Srbiji, ljudje pa naj se preselijo, saj so že vajeni, če sem malo ciničen.
Nemogoča rešitev, ja, res je to znanstvena fantastika, a ko se bodo začeli ponovno pobijati, mi boste dali prav.
Wasabi
# 06.12.2017 ob 23:24
"Veliko praznino v dediščini sodišča pušča dejstvo, da se je glavni ustvarjalec projekta Velike Srbije Slobodan Milošević, ki je pripeljal do tragedije v bivši Jugoslaviji, izognil končni sodbi,"

...medtem pa tiho kot miška o 1. pomočniku Franju Tuđmanu, ki se je tudi izognil sodbi.

Kolinda, če spoštuješ sodbe ne jokcaš na sejah VS ZN. Srečo imaš, da je na Hrvaškem dovolj bukslnov, ki pokupijo vse te nacionalistične fore.
JBT
# 06.12.2017 ob 23:43
Krivca sta tako Milošević, kot Tuđman, žal pa nista bila obsojena.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 07:14
Kolinda ki prijateljuje z neoustasi pravi da se je Hrvaski narod sprijaznil z dejstvom da so bili nekateri Hrvati vojni zlocinci. Taksne hipokrizije je zmozna samo ona in vecina Hrvatov.
astro
# 06.12.2017 ob 22:40
Dejstvo je, da predsednica ne govori v tujini proti svoji državi kot to počnejo predstavniki SDS.
Glede vojne pa mislim, da sta si bila Milošević in Tudjman kar sorodni zločinski duši.
mornar1310
# 06.12.2017 ob 22:50
da na Hrvaškem odgovornost za agresijo pripisujejo Miloševićevem režimu in ne srbskemu narodu.

hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa in ne srbskemu narodu. da se ne bom pokaku. hahhhaaaaaaaaa
Miša
# 07.12.2017 ob 07:40
Karel Erjavec naj ima za vzornico ga. Grabar-Kitarović. On ni sposoben stopiti pred Varnostni svet ZN in povedati kaj o arbitraži, kršitvah hrvaških ribičev na morju...
Gepard007
# 07.12.2017 ob 09:34
Hrvati imajo radi svoje vojne zločince...
gesan
# 07.12.2017 ob 07:50
Na seji, ki je bila posvečena končanju 24-letnega dela sodišča v Haagu, je predsednica poudarila, da Hrvaška "v celoti spoštuje vse sodbe",
.............................
Naj nam posreduje samo eno odločitev kateregakoli sodišča, ki je razsodilo v njihovo škodo, da so ga spoštovali!
Svit-1
# 07.12.2017 ob 07:26
Ne priznajem ovaj sud! Kdo je že to rekel ...
ABADON
# 07.12.2017 ob 09:14
Bravo kazam! Verjames zlocincu! Bravo! Super so tudi komentarji v stilu, da je treba bosno razdelit. Super! V cem je razlika med Franjom, Slobodanom in tabo veza?
ABADON
# 07.12.2017 ob 10:05
kazam a se ti hecas al kaj???? Ti si si pogledal posnetek???
nonparel
# 07.12.2017 ob 07:13
Kritiziranje sodišč in sodnikov, ko sodba ni v njihov prid = SDS sindrom. Zdaj pa še hrvaških politikov.
cepc
# 07.12.2017 ob 11:13
Bosanci sedaj imate legitimno pravico,da tožite Hrvaško za vojno odškodnino,pa še dobili jo boste
maja kibira
# 06.12.2017 ob 23:57
Hrvati itak ne priznavajo nobenih sodisc...nobenih sodb...nobenih dogovorov. Za njihove tezave so vedno krivi drugi kot pri srbih..kaj so sploh poceli med vojno v Bosni..tam niso imeli kaj poceti tko kot tudi Srbi ne. In zdaj jamrajo kaj vse naj bi jim naredili bosanci.. Ce bi ostali doma jim nobeden ne bi nic hotel...sami so rinili v tezave in teznje po tujem ozemlju so in so bile pri hrvatih in pri srbih se vedno premocne da bi se lahko odpovedali skusnjavi..kar sejes to zanjes
vzhodnik
# 06.12.2017 ob 22:58
Hrvati veliko Hrvaško, Srbi veliko Srbijo! To je bil cilj, zato so se v Bosni eni in drugi vojskovali! Priznala ali ne, krivda in to velika je na strani Hrvaške, tudi zaradi vseh rušenj mosta v Mostarju ...predvsem pa sprenevedajo se svoje krivde. Očitno je prišel čas, ko bi se korala mednarodna skupnost in EU glede Hrvaške spoznati, kaj pravzaprav Hrvaški politični vrh z dejanji ki jo ustvarja sedaj, da je pot nevarna, tudi zaradi obujanja preteklosti in poveličevanja NDH in vzporedno ustaštva. Predvsem, pa prvi so pričeli z popolnim etničnim čiščenjem. To, da Hrvaška spoštuje vse mednarodne sodbe, kot je dejala Grabar-Kitarović, je posmeh vsem in dokaz kako pojmujejo razsodbe mednarodnih institucij. Neverjetni so.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 11:14
Ne vem, kaj se RTV SLO sploh ukvarja s to nepomembno hrvaško uradnico?
socrates
# 07.12.2017 ob 09:16
https://www.youtube.com/watch?v=Cd4zxG2k
7jg od 3:35 minute naprej Sešelj (ki je sicer svoje vrste kaliber, ni mu pa za očitati, da ni intiligenten) najbolje pojasni to travmo in dvoličnost Hrvatov :)
gesan
# 07.12.2017 ob 07:52
Hrvaška zavrača kolektivno odgovornost
Kolinda Grabar-Kitarović je ponovila, da Hrvati priznavajo, da so nekateri njihovi rojaki storili vojne zločine, a zavračajo kolektivno odgovornost, ki se jim pripisuje po sodbi šesterici Hrvatov iz BiH-a, ki so bili prejšnji teden v Haagu obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov nad Bošnjaki leta 1993.
.............................
Potem pa bi že sami obsojali ta prave!
Ima srečo, da je ta kura krščena, ker drugače ne bi niti zrna našla na dvorišču!
kazam
# 07.12.2017 ob 09:04
cairns

Lahko ona zavrača, a dejstva so takšna. Hrvati iz BiH so s pomočjo Hrvatov iz Hrvaške hoteli vzpostaviti novo NDH. Seveda v dogovoru s Srbijo, a jim to ni uspelo.

Sedaj lahko mednarodna javnost vidi kako trenutna oblast zagovarja vojne zločince in Praljku celo prireja maše zadušnice in svečano slovo

....
Hrvat in herzegovc oz. bosanski hrvat sta dva različna človeka. Slednji so fanatki na kvadrat krat 2, skoraj vsi glavni ustaši, kasnejša revolucionaro bratstvo oz. migracija vsi od tam podobna zgodba je ko govorimo o Srbih. V tistih krajih (to kar danes imenujemo BiH) je nekaj specialnega v zraku!¨

Praljak vsaj kar se tičče rušenja mostu po moje ni kriv. Sam je rekel da bi za prst svojega vojaka takoj porušu most venda kot pravi sam ga takrat tam sploh ni bilo, kdo je pa bil pa noče povedat. Njegovo zadnje dejanje po sodbi pa samo potrjuje to kar sem napisal zgoraj.
samogledam
# 07.12.2017 ob 07:44
veza
tocno tako, na dva dela Bosno razdelit pa ljudi preselit po njihovi zelji, vmes pa ograjo postavit po izraelskem vzoru za 200 let.
kazam
# 07.12.2017 ob 09:22
Če mu Šešelj, ki ga imenuje celo za intelektualca...glej glede mostu mu verjamem mal dolga zgoba je tu za pisat. Vse ostalo očitano je priznal samo zadeve je on videl drugače kot mi...
veza
# 07.12.2017 ob 00:38
No, Srebrenica bi morala ostati v Bosni, bi pa Srbi dobili Tuzlo.
vojnaslo91
# 07.12.2017 ob 08:50
Kolinda Grabar-Kitarović ostra do dela haaškega sodišča
-------------------
Hrvati niso prav nič boljši kot Srbi.....
kazam
# 07.12.2017 ob 09:34
Glede starega mosta.
klik

glejte od 3.50...
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 07:50
http://m.24ur.com/novice/svet/bin-laden-izetbegovicu-nakazal-pol-milijarde-dolarjev.html

Vsi vemo, da so imeli na Kosovu tudi trgovino s človeškimi organi.
Kazalo