Svet
false
Na večernem dogodku ni manjkalo ustaških simbolov in gesel, pa tudi pozivov k pobijanju Srbov. Policija ni reagirala. Foto: BoBo
Slavje ob zmagi  Kolinde Grabar Kitarović
Dogodek v Kninu je minil v predvolilnem vzdušju. Množica je bila izrazito naklonjena HDZ-ju, medtem ko so se ob omembi imen predsednika vlade Zorana Milanovića slišali žvižgi. Govor na proslavi je imela tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović (na fotografiji v črnem). Foto: EPA

Dodaj v

Koncert v Kninu ob obletnici Nevihte minil v znamenju ustaštva

Zadnje dni se je spodbujala "domoljubna histerija"
6. avgust 2015 ob 11:29,
zadnji poseg: 6. avgust 2015 ob 13:33
Knin, Beograd - MMC RTV SLO, STA

Knin je praznovanje 20. obletnice operacije Nevihta končal s koncertom proustaškega pevca Thompsona, večer pa je minil v znamenju ustaških gesel in zastav.

Na koncertu hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona se je zbralo med 80.000 in 90.000 ljudi, med vidnimi politiki pa se ga je udeležil predsednik opozicijskega HDZ-ja Tomislav Karamarko. Predsednice Kolinde Grabar Kitarović kljub pričakovanju organizatorjev na večernem dogodku ni bilo.

Koncert na mestnem stadionu v Kninu se je začel z baklami in ob ustaških vzklikih "Za dom spremni" in "Ubij Srbina". Thompson je sicer glasbena ikona hrvaških skrajnih in manj skrajnih desničarjev, znan pa je po povzdigovanju ustašev in nekdanje t. i. Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno obstajala v sodelovanju z nacisti in fašisti.

Zbrano množico je pred koncertom nagovoril predsednik zveze stoodstotnih vojnih invalidov Đuro Glogoški, ki se je posebej izpostavil v več kot polletnem "šotorskem" protestu proti vladi. Napadel je aktualno levosredinsko vlado, češ da se ni borila v domovinski vojni, da ni želela Hrvaške in da tudi ni imela poguma nagovoriti domoljubov, ki so se v sredo zbrali v Kninu.

Spregovorila je tudi županja Knina in vodja HDZ-jeve predvolilne kampanje - parlamentarne volitve bodo namreč konec leta - Josipa Rimac, ki nacionalističnih izpadov ni obsodila, zbrane pa je pozdravila kot "Hrvatice, Hrvate in katolike". "Z vami gremo do zmage, je tako?" je po poročanju portala index.hr vprašala zbrane.

Hrvaški mediji so sicer že pred koncertom poročali, da so manjše skupine ljudi v Kninu povzdigovale ustaše, prepevale šovinistične in žaljive pesmi proti Srbom ter nosile ustaške in nacistične simbole.

Thompsonu do 150 evrov kazni
Kot je danes objavila šibeniško-kninska policijska uprava, je na koncertu bilo pet prekrškov, povezanih s kaljenjem javnega reda in miru, med drugim tudi zaradi nošenja kap in zastav z ustaškimi simboli, še pet prekrškov pa je povezanih s prometom in zlorabo prepovedanih drog.

Na policiji so še dodali, da pregledujejo videoposnetke s proslave in bodo po potrebi še ukrepali, če bodo ugotovili nadaljnje kršitve zakonov. Znano pa je že, da bodo "za dom" na temelju zakona o kršitvah javnega reda in miru ovadili Thompsona. Po poročanju lokalnega novičarskega portala sibenik.in mu grozi globa od 25 do 150 evrov. Thompsona bodo kaznovali tudi zato, ker se je med motorističnim shodom v Kninu vozil brez čelade. Tudi med lansko proslavo v Kninu so ga kaznovali s približno 200 evri, ker ni imel čelade, na motorju pa je vozil še otroka, mlajšega od 12 let.

Puhovski: Oblast je povzročila domoljubno histerijo
Hrvaški analitik, politolog in filozof Žarko Puhovski je ob tem za index.hr opozoril, da policija nima izbire in da mora ob takšnih dejanjih zaradi nacionalistične evforije v zadnjih dneh "zamižati na obe očesi".

"Obstaja star kitajski pregovor: 'Kdor hoče mačko, mora uzeti tudi rep'. To je del tega, kar se je na nek način povzročalo z nacionalistično manifestacijo patriotizma," je dejal Puhovski.

Pri tem odziv vlade in predsednice ni potreben, izpostavlja. "Ne, oni so to povzročili, ne bi bilo prav, da oni to komentirajo. Morali so vedeti, kje živijo in do kam bo to prišlo. Petje 'Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo kri četnikov iz Knina' je ponavljanje tega, kar se je v Vukovaru pelo Hrvatom. Vsakdo, ki živi v tej državi, je vedel, da mora dva dni patriotske histerije pripeljati tudi do tega," je še dejal Puhovski.

Prohadezejevska proslava
Množica na proslavi, ki je bila pred koncertom, je bila izrazito prohadezejevska. Nagovorila jo je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki si je prislužila glasen aplavz, že ob omembi imen premierja Zorana Milanovića in drugih predstavnikov sedanjih oblasti pa je bilo slišati žvižge. Izžvižgana nista bila le še predsednik HDZ-ja Karamarko in zagrebški župan Milan Bandić.

Na Hrvaškem slovesno, v Srbiji v znamenju žalovanja
V Srbiji in Republiki srbski so se Nevihte, ki jo vidijo kot operacijo etničnega čiščenja, v kateri je bilo iz Hrvaške pregnanih 200.000 Srbov, v sredo spominjali z žalostjo. Tokrat so prvič tudi zaznamovali dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Srbski radikali zažigali hrvaške zastave
V Beogradu je pred poslopjem hrvaškega veleposlaništva Srbska radikalna stranka (SRS) pripravila protest, na katerem je okoli 300 funkcionarjev in privržencev SRS-ja zažigalo hrvaške zastave in sporočalo, da ne bodo nikoli priznali "neodvisne hrvaške ustaške države".

"Hrvaška je v 20. stoletju dvakrat, ob pomoči Zahoda, skušala oblikovati to lažno državo, ki je zagrešila genocid nad srbskim narodom. Kmalu bomo osvojili oblast in bomo mi odločali, kam bo šla Srbija. Ne bomo priznali hrvaške ustaške države, dokler traja okupacija srbske krajine in Srbije," je med drugim poudaril Vojislav Šešelj, vodja SRS-ja in haaški obtoženec.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
LjudjeSoOvce
# 06.08.2015 ob 11:32
Čimdlje vstran od tega kotla primitivizma, tem bolje.
fah-q
# 06.08.2015 ob 11:37
Ko sem bil mlajši sem mislil, da se človeštvo zna kaj naučit iz zgodovine...kakšna zmota...
vl4do
# 06.08.2015 ob 11:47
Bo kdo od liderjev svobodnega sveta to obsodil?
Slepi
# 06.08.2015 ob 11:47
Srbski radikali zažigajo hrvaške zastave in prepevajo četniške pesmi, na hrvaškem pa simpatizerji ustašev kažejo svoj primitivizem. Vse skupaj nekam zapret pa naj se imajo radi :)
PravnoSredstvo
# 06.08.2015 ob 12:21
Kar so zaceli med 2. svetovno vojno in z Jasenovcem so dokoncali v letih 89. do 95. Seveda pa etnicno ciscenje in diskriminacija se vedno trajata. Ves cas se spominja "velikosrbska" agresija le zato, ker zelijo opravicilo za svojo patolosko mrznjo proti Srbom in s tem opraviciti svoje krvave roke...ampak sami sebe strelajo v nogo s taksnimi ponavljajocimi izpadi ustastva, ki je ponovno "v modi" oziroma ni nikoli dejansko zamrl. Zanikajo genocid v Jasenovcu oz minimalizrajo zrtve. Kolinsa je rekla, da so Srbi prostovoljno odsli z svojih domov in jih ni noben prisilil, VENDAR pa ni omenila, da so bili tisti, ki so ostali ZAKLANI v svojih sobah. Pozganih je bilo vec kot 20.000 domov, granatirane so bile kolone CIVILISTOV, pozgani so bili samostani, uniceni so bili KRSCANSKI GROBOVI (pravoslavni)..pa naj se kdo rece da je bilo vse to zgolj legitimna vojaska operacija. Nic drugega, kot pa etnicno ciscenje z znaki genocida.
atom ant
# 06.08.2015 ob 12:26
Koncert na mestnem stadionu v Kninu se je začel z baklami in ob ustaških vzklikih "Za dom spremni" in "Ubij Srbina"

Bakle, ustaški vzkliki, ubij Srbina...
Leto 1941? Ne, 2015?
Zgodovinski spomin balkanskih narodov sega le do prejšnjega zaužitega obroka - toliko, da vemo, ali je normalno, da nas tišči na stranišče, ali ne.
juk
# 06.08.2015 ob 11:56
Žalostno.
Bivši uporabnik
# 06.08.2015 ob 12:27
idiotizem brez primere
creap
# 06.08.2015 ob 12:19
evropo bi bilo treba obvestit o tem. To je 100x hujše, kot pa ko se v italiji vsake toliko organizira zborovanje parih fašistov.
In ni več opravičila zaradi vojne, to je bilo že 20 let nazaj!!
oziris.va
# 06.08.2015 ob 12:25
Ukrajina, Makedonija, Kosovo, Grčija, "ekonomski migranje" oz. begunci ... vse močnejši Islam v Evropi, evropska valuta izgublja vrednost, vse glasnejše in močnejše radikalne stranke in nacionalnisti (kot je zgoraj omenjeno v novici), vse več brezposelnih ... le kam bo to peljalo?

Nova vojna se kuha. Počasi, vendar se kuha ...
Oranžni
# 06.08.2015 ob 11:55
Premie Vučić je ob srbskem dnevu žalovanja povedal glavno stvar: "Razpada Jugoslavije ni mogoče razumeti brez razumevanje Jasenovca"

In dokler ta zgodovinski madež ne bo predelan z obeh strani na Balkanu ne bo miru. Balkanci ne pozabljajo, niti za 10 generacij nazaj.
Vision
# 06.08.2015 ob 11:53
Najbolje, da storimo enako kot vsa diplomacija, politika in za to plačane organizacije: obrnimo se vstran in se delajmo kot, da ne obstaja. Naj ustaštvo preko južne meje neovirano raste in se utrjuje.
Atomsk
# 06.08.2015 ob 12:45
Ustaštvo je na Hrvaškem živo in zdravo bolj kot kadar koli prej. Arbitražni fiasko je živ dokaz za to. Skrajni nacionalizem, prežet z verskim fanatizmom najhujše vrste, vera v "sveto domačo zemljo" in podobne neumnosti so vidne povsod pri naših južnih sosedih - kdor tega ne vidi je slep.
CtrlDelete
# 06.08.2015 ob 12:43
In SDS-ovski Breznik je bil na proslavi.....in se slikal s Hrvaško predsednico
http://m.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-trac/foto-hrvaska-predsednica-v-rokah-slovenskega-plejboja
Prvak SDS se pa slika z enim od vodij ustaškega gibanja...pred Hudo jamo...
http://www.mladina.si/167477/jansa-in-ustas/
Vse jasno!?
PravnoSredstvo
# 06.08.2015 ob 12:27
Mornar1310, zakaj pa? Zakaj bi se Srbi selili??? So dlje caaa na obmocju vzhodne dalmacije, kot pa Hrvati. Nekateri so tam od 13. stoletja dalje. Kaksno zgodovino imajo pa Hrvati v Srbiji? Skoraj nikakrsno, ampak vseeno...ali jih je kdo kdaj dotaknil? Jim je zmanjkal kaksen las na glavi? V Beogradu je 15.000 Hrvatov...kar je nepojemljivo da bi npr v Zagrebu zivelo toliko Srbov ali pa mogoce v Splitu (smeh).
barezi
# 06.08.2015 ob 12:21
Kot gosta sta bila na tem ustaškem derneku udeležena tudi dva vidna člana SDS, poslanec Franc Breznik in Roman Leljak.

Breznik, Leljak, Gotovina v Kninu.

http://shrani.si/f/1Z/w/4xwZGS5w/sdsknin
gotovina.jpg
Peroz
# 06.08.2015 ob 12:25
Svetu še ne bo šlo na bolje, očitno.
Aja, pa to se ni dogajalo v eni zahojeni državi, to je EU! :)

Nacionalizem je še v benigni obliki nepotrebna reč, kaj šele, če hoče koga ubiti. Folk je odpuljen. Povsod in vseh barv. Ne vem, kaj ti mora v glavi klikat, da pozabiš, da smo vsi ljudje.
ALFAinOMEGA
# 06.08.2015 ob 12:38
na Hrvaškem se dogaja podobno, kot se dogaja v Ukrajini. Skrajna desnica in nacionalisti so podprti s strani politike ZDA v smeri ustvarjanja novih vojnih žarišč.
Bivši uporabnik
# 06.08.2015 ob 12:00
Zdaj pa policija lepo na delo pa to dobro kaznovat. Nekaterim se očitno ne da dopovedat drugače.
PravnoSredstvo
# 06.08.2015 ob 12:23
Oranzni tocno to, Hrvati ves cas jokajo nad "srbsko agresijo" , s cimer pozabljajo da so oni zaceli vse skupaj med 2 svetovno vojno. Ne podpiram povracilnih ukrepov, ampak zal ne poznajo svoje zgodovine...oziroma si jo ves cas prisvajajo in preurejajo sebi v korist, tako glede nacije kot tudi glede drzavnih meja.
pišta05
# 06.08.2015 ob 12:33
Me nič ne čudi, Rvacka se napaja iz domoljubja in sovraštva hkrati
In potem so kao zelo verni ( kako že gre tista ljepa_njihova krilatica bog i hrvati!) - jep na papirju, v praksi demonstrirajo vse kaj drugega! Dvoličnost brez primere, pa saj do dnevno demonstrirajo v politiki in širše.

Rvacka ne potrebuje Orbana, jih ima na ducate press
vojnaslo45
# 06.08.2015 ob 13:00
Lep par, res lep :D :D
PravnoSredstvo
# 06.08.2015 ob 12:28
Najbolj zalostno pri vsem tem je pa to, da bodo ti isti, ki najbolj orgijajo ustastvo potem izpadli najvecji verniki ko bodo razni prazniki ala vnebovzetje Marijino itd..to je zgresena logika.
Anves
# 06.08.2015 ob 12:47
Sploh ni vredno komentarja......hrvaški nacionalni primitivizem..nacionalno hujskaštvo hvaških politikantov je odraz njihove nesposobne politike , da bi na Hrvaškem ustvarili pogoje za normalno življenje vseh njenih državljanov.....CRO: balkan for ever!
cairns
# 06.08.2015 ob 12:38
Koncert v Kninu ob obletnici Nevihte minil v znamenju ustaštva

Tomson je začel tako kot je vajen v Čavoglavah in sicer : Za dom spremni. (Evropa mirno gleda obujanje nacizma v Sloveniji in na Hrvaškem press)
vzdev
# 06.08.2015 ob 13:10
Hrvati tako ali tako živijo za vojno. Saj se vidi že pri njihovem obnašanju. Prav tako množične morilce častijo kot junake.
Enostavno
# 06.08.2015 ob 12:41
Koncert v Kninu ob obletnici Nevihte minil v znamenju ustaštva

Nič novega.Evropa je seveda tiho tako kot v primeru ukrajinskih ustašev.
CtrlDelete
# 06.08.2015 ob 13:02
Nacionalizem nima nič z domoljubjem in odprtim srcem. Je temna stran človeštva!
Od nacionalizma bolujejo ljudje, ki niso nikoli potovali po svetu, kontinentih in se ne zavedajo, da je zemlja okrogla in modre barve.
Pony Gold
# 06.08.2015 ob 12:46
Ob tem se vidi vsa etika, morala in pravičnost hrvatarjev. Hinavci dvolični. Lažite si še naprej o legitimnosti in osvobajanju v operaciji Nevihta. Izgovor za izgon in pobijanje Srbov pa čist nič drugega. Znano tudi že iz zgodovine.
svabo
# 06.08.2015 ob 13:43
Haha država, ki razpolaga z arzenalom orožja, ki sodi v muzej vojaške zgodovine v Pivko, doživlja mokre izlive sredi popolne pustoši Kninske Krajine in ji prihaja na gotov's.....
To pove vse o narodu ki je obstal v času kot naši Argentinci. Hkrati pa vjekovite tvrđave Hrvatstva pušča propadati Vukovar, Knin......Embalaža v kateri se skriva govno....
ALFAinOMEGA
# 06.08.2015 ob 12:59
Kolinda Grabarić Kitarović je projekt in brušen diamant ameriškega političnega laboratorija za smer Balkan. Clintonova večkrat poudari, da je ona ameriški adut, ki bo deležen vse podpore pri hrvaškem obvladovanju balkana. Hrvaška je na balkanu predvidena kot ameriški policaj, ki si bo lahko dovolil marsikaj v svojo korist.
Ko bo v ZDA Clintonova prišla na oblast, se na balkanu začne novi pekel.
Surikate
# 06.08.2015 ob 12:37
Madžarsko ograjo od Srbije podaljšat še na Hrvaško...
ALFAinOMEGA
# 06.08.2015 ob 13:04
Po tem dogodku v Kninu se bo ostro odzzvala srbska skrajna desnica in sledi podoben odziv.
Na balkanu spet vre in kmalu bo kipelo.
Obama in Merklova pa skačeta od veselja.
gesan
# 06.08.2015 ob 12:31
Ni mi pa jasno, da se EU kao bori proti nacionalizmu, po drugi strani pa skrbno molči, ko se to dogaja v njeni utrobi!
Kekec99
# 06.08.2015 ob 12:27
Na večernem dogodku ni manjkalo ustaških simbolov in gesel, pa tudi pozivov k pobijanju Srbov. Policija ni reagirala.

A bejž no res? So pa končno dosegli to da imajo Nemce za gospodarje, to jim je treba čestitati.
Saj je Hrvaška po večini v lasti nemških državljanov.
QUENDI
# 06.08.2015 ob 17:06
....glede na to kako se Hrvaška sklicuje na razna nasledstva glede mejnih sporov s sosedami, mora sprejeti tudi dejstvo da je naslednica NDH in končno plačari račun.....med tem se je tudi, 50 let skrivanja v Jugoslaviji..... pripadnice zmagovite zmagovalne koalicije........
Nekaj gnilega
# 06.08.2015 ob 15:16
Sramota.
prlek
# 06.08.2015 ob 12:54
EU oz Evropska komisija pa nič
grafikon
# 06.08.2015 ob 12:51
To ni dobro.
majenc
# 06.08.2015 ob 15:01
vl4do
# 06.08.2015 ob 11:47
Prijavi neprimerno vsebino
Bo kdo od liderjev svobodnega sveta to obsodil?
________________________________________
Je mar v Sloveniji kaj drugače? Ves ta prostor bo kmalu ponovno v ognju. Za to skrbijo tisti, ki so požar zanetili v Iraku, Libiji, Siriji, Sudanu, Jemnu, Ukrajini..... NA vrsti je Balkan.

Pahor v podpora janševim nacifašistom in vzporedni klerofašistični janševi vojski, naslednici domobranskih vaških straž, ki bo jutri ponovno klala pa Sloveniji za tujega gospodarja.

https://www.google.si/search?q=Pahor+v+K
o%C4%8Devski+Reki&biw=1173&bih=7
92&tbm=isch&tbo=u&source=uni
v&sa=X&ved=0CDAQsARqFQoTCKn1weO_
lMcCFUe8FAodgT8PWA&dpr=1.09
Ramus
# 06.08.2015 ob 13:56
"Koncert na mestnem stadionu v Kninu se je začel z baklami in ob ustaških vzklikih "Za dom spremni" in "Ubij Srbina". Thompson je sicer glasbena ikona hrvaških skrajnih in manj skrajnih desničarjev, znan pa je po povzdigovanju ustašev in nekdanje t. i. Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno obstajala v sodelovanju z nacisti in fašisti."

Podobno podrepništvo, kot pri nas domobranci,.... ko vse to gledaš, ne moreš drugače, kot da ti je v želodcu slabo in čutiš gnus do takšnih manifestacij.
The Black Code
# 06.08.2015 ob 13:16
seven7

# 06.08.2015 ob 13:04
Prijavi neprimerno vsebino Tile srbi in hrvati so pač na nivoju plemen v afriki... Pa kaj se res ne morejo enkrat za večno kot zmenit kdo in kje bo živel in to na miren način...

Pa kaj želijo spet v vojno? Jim ni bilo dovolj pokopavanja mrtvih?
---------------------------------
Kot radi rečemo;preprosto kot pasulj. Srbi so na svojem tisočletja,Hrvati pa so prišleki. Osvajalci,ki jim ni važna pot,ampak cilj. Bolj na kratko ne morem.
Urko
# 06.08.2015 ob 13:04
Ta Thompsonov koncert je samo drugačna oblika vojaške parade. Isto sranje, drugo pakovanje.
ALFAinOMEGA
# 06.08.2015 ob 15:50
Ko so izpustili Šešlja na svobodo in ko je Tuđmanova učenka Kolinda prišla nazaj z ameriškega političnega laboratorija in bila čudežno izvoljena, sem pisal, da se pripravlja ponovni balkanski pekel.
zekinho
# 06.08.2015 ob 15:48
V videu, ki ga je pripel Kekec99, velika večina Hrvatov, ki so jih ustavili na ulici, ne ve nič o Jasenovcu ali pa se delajo nevedne - po njihovem so v tem taborišču največ nastradali Hrvati in Židje. Odkrito povem, da sem zgrožen ... Je pa tudi res, da Srbi kolektivno bežijo od odgovornosti za svoje zločine v letih 1990-1999.
Kekec99
# 06.08.2015 ob 15:38
Jasenovac naj bi bil delovno taborišče v katerem so taboriščniki in čuvaji skupaj gledali gledališke igre.
delfino_
# 06.08.2015 ob 15:36
Za njimi pa stoji Vatikan, ki vse to lepo podpira...
tihomir
# 06.08.2015 ob 15:36
Za domobrane so to tujci po rodu, bratje po misli.
ma_ri_bor
# 06.08.2015 ob 14:24
Belo (srebrno)-rdeča šahovnica s 25 polji seveda je grb hrvaške (ne pa dalmacije in slavonije-to je podobno kot da bi kranjskega orla imeli za grb slovenije). Problem je v zgornjem levem kotu - tam je v grbu republike hrvaške rdeče polje. NDH je uzakonila prvo belo(srebrno) polje. Na prvi fotografiji sicer ni grb NDH, ker zgoraj manjka U v pletenici. Ampak krojač se ni zmotil, ko je dal belo na prvo mesto. Če kdo misli, da si je tale prišil na rokav grb iz 15 stoletja pa tudi prav.

Če bi naša diplomacija bila zakaj bi poslala noto, da je slovensko manjšino in turiste strah fašističnih izgredov, o tem obvestila še EU in izdala opozorilo pred potovanji na Hrvaško (ali pa vsaj v okolico Knina).
mornar1310
# 06.08.2015 ob 14:09
nexis
Če pogledate prisotne na koncertu lahko zaključite, da gre v veliki večini za šmrkavce in noro mladino, ki pojma nima kaj pomenijo parole, ki jih vzklikajo...

Ko iz malega zraste veliko??????????????? Kaj bo potem !!!!!!!
Kdo te male šmrkavce pumpa s temi .... wathever.... !!!!!!!
Kazalo