Protesti proti muslimanskim prebivalcem otoka so potekali dva dni zapored. Foto: AP
Protesti proti muslimanskim prebivalcem otoka so potekali dva dni zapored. Foto: AP
Na Korziki se občutno krepijo nacionalisti. Foto: AP

Na protestih v Ajacciu se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so vzklikali rasistična in protiarabska gesla.
Protestniki so se zbrali v več delih največjega korziškega mesta in vzklikali gesla "Tukaj smo doma mi" in "Arabci, ven". Napadli so tudi muslimansko molilnico in zažgali nekaj izvodov Korana.


Demografska slika Korzike:
- Korzika šteje 322.120 prebivalcev.

- 56,3 % prebivalcev je Korzičanov, 28,6 % Francozov iz celinske Francije, 0,3 % prebivalcev francoskih čezmorskih ozemelj, 14,8 % pa jih prihaja iz tujine. (Štetje prebivalstva iz leta 2011)

- Večina tujih priseljencev prihaja iz Magreba (največ iz Maroka), južne Evrope (največ Portugalcev) in Italije.

Korziški prefekt Christopher Mirmand je zato do 4. januarja prepovedal vse javne shode. "Takšno ravnanje se mora končati, to spreminja podobo otoka," je dejal in opozoril na nesprejemljiva ter ksenofobična gesla, ki jih je bilo slišati. Kljub prepovedi protestov pa se je popoldne v Ajacciu spet zbralo več sto ljudi.

Korzika po poti Škotske?
Protesti so se začeli, potem ko je skupina mladih v noči s četrtka na petek napadla policiste in gasilce, ki so prišli pogasit podtaknjeni požar. Miren protest je bil sprva mišljen kot izraz podpore gasilcem, a se je sprevrgel v nasilje, uperjeno proti muslimanskemu prebivalstvu na otoku.

Rasistične proteste sta že v soboto obsodila francoski premier Manuel Valls in notranji minister Bernard Cazeneuve.

Na nedavnih regionalnih volitvah v Franciji je na Korziki slavila skrajna desnica, ki bo prvič, odkar je otok leta 1768 postal del Francije, prevzela oblast in že zdaj poziva k ločitvi od Francije.
Nacionalisti upajo, da bo nova oblast omogočila otoku, da gre po poteh Škotske in Katalonije proti večji avtonomiji, v Parizu pa se že bojijo vse glasnejših pozivov po korziški neodvisnosti.