Hrvaška premierka ni zadovoljna s predsednikom Josipovićem, ker se pred govorom v BiH-u ni posvetoval z njo. Foto: EPA
Hrvaška premierka ni zadovoljna s predsednikom Josipovićem, ker se pred govorom v BiH-u ni posvetoval z njo. Foto: EPA
Ivo Josipović
Josipović se je v četrtek poklonil spominu na hrvaške in bošnjaške civilne žrtve nasilja med vojno v BiH-u. Foto: Reuters

"Vsak, ki sodeluje v izvajanju zunanje politike, mora upoštevati naslednja dejstva: Hrvaška nikoli ni vodila napadalne vojne, hrvaška politika ni bila ne v 90. letih ne kadar koli agresorska politika," je Kosorjeva dejala v četrtkovem odzivu na Josipovićev govor v parlamentu Bosne in Hercegovine.

Dodala je, da ni mogoče zanemarjati teh dejstev, ko gre za hrvaško politiko v 90. letih. "Prvič, do vojne v BiH-u je prišlo zaradi velikosrbske politike nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in njegovih privržencev, drugič, hrvaški sabor je leta 2000 sprejel deklaracijo o domovinski vojni, v kateri je zapisano, da je bila omenjena vojna pravična, obrambna in osvobodilna, in, tretjič, Hrvaška ni osvajala tujega ozemlja," je opozorila Kosorjeva.

Kosorjeva je spomnila tudi na deklaracijo o sodelovanju med Hrvaško in BiH-om v obrambi pred srbsko agresijo, ki temelji na sporazumu o prijateljstvu in sodelovanju obeh držav iz leta 1992. Po njenih besedah je Hrvaška poskrbela tudi za "več sto tisoč beguncev iz sosednje države" na svoje stroške in ne glede na ime in priimek.

Josipović je pojasnil svoj govor
Kosorjeva je napovedala, da bo Josipovića povabila na pogovor, predsednik pa je na njene očitke že odgovoril v četrtek v Mostarju, kjer je sklenil dvodnevni uradni obisk v BiH-u. Povedal je, da je bil njegov govor znak prijateljstva in pripravljenosti, da "bi priznali lastne napake ter odprli boljšo in bolj kakovostno prihodnost za prihajajoče spremembe".

"Obžalujem, ker je bil moj govor napačno razumljen. Čeprav je mednarodna skupnost pohvalila moj govor, mi ga nihče ni narekoval, niti EU, in stojim za vsako svojo besedo. To ni bilo opravičilo, temveč sem izrazil obžalovanje zaradi dogodkov med vojno," je pojasnil Josipović.

Josipović na dvodnevnem obisku v BiH-u
Josipović je v sredo v govoru v parlamentu BiH-a izrazil obžalovanje, da je Hrvaška sodelovala v politiki, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja poskušala razdeliti BiH, v četrtek pa se je tudi osebno poklonil spominu tako na hrvaške kot bošnjaške civilne žrtve nasilja med vojno v BiH-u. V pogovoru s študenti mostarske univerze je še dodal, da mora "vsak odgovoren politik, ne glede na to, ali je bil na Hrvaškem, v Srbiji ali v BiH-u, obravnavati dobre in slabe strani politike, ki jo je vodila njegova država".

Josipović se bo danes v Pecsu na jugu Madžarske srečal s kolegoma iz Madžarske in Srbije Laszlom Solyomom in Borisom Tadićem.