Hrvaška premierka zanika vse obtožbe, stranka HDZ pa pravi, da so se obtožbe pojavile zato, ker je Kosorjeva napovedala oster boj korupciji. Foto: EPA
Hrvaška premierka zanika vse obtožbe, stranka HDZ pa pravi, da so se obtožbe pojavile zato, ker je Kosorjeva napovedala oster boj korupciji. Foto: EPA
Denar
Denar naj bi akterji dobivali tudi v plastičnih vrečkah. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanja blagajničarka HDZ-ja Branka Pavošević je Uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) predala več računov in potrdil, celotno dokumentacijo, ki priča o tem, da je Jadranka Kosor za financiranje svoje predsedniške kampanje v letih 2003 in 2004 ter kampanje za parlamentarne volitve leta 2007 uporabila denar iz HDZ-jevega "črnega sklada".

Denar prejemali številni pripadniki stranke in estrade
Pavoševićeva je, tako piše Večernji list, priznala, da je potrdila o izplačilih zakopala na vrtu, na njih pa so zapisane vsote in osebe, ki jim je bil denar nakazan. Tako naj bi denar od HDZ-ja dobili minister za zdravje Darko Milinović, poslanka HDZ-ja Bianca Matković, nekdanji tiskovni predstavnik vlade in vodja odnosov z javnostmi v predvolilnih kampanjah Ratko Maček, znani hrvaški režiser Antun Vrdoljak, glasbenika Jacques Houdek in Miroslav Škoro ter številni drugi predstavniki vrha stranke in hrvaške estrade.

Skupaj naj bi se nabralo za 13 milijonov kun, denar pa naj bi dobivali tudi v plastičnih vrečkah. Če se bodo trditve Pavoševićeve izkazale za resnične in bodo to potrdile tudi druge priče, bo to prvi dokaz, da je stranka HDZ predsedniško kampanjo financirala z nezakonito pridobljenimi sredstvi.

Kosorjeva vse obtožbe zanika
HRT poroča, da je Kosorjeva na obtožbe, da se je financirala iz "črnega sklada", dejala, da je ne bodo prestrašile. "Jasno je, da morajo tisti, ki so prejemali denar, pred roko pravice ne glede na ceno, ki bi jo za to plačali," je povedala premierka in dodala, da ji ni lahko odgovarjati na taka vprašanja. Zatrdila je še, da bo, dokler bo ona na čelu vlade in HDZ-ja, nadaljevala boj proti korupciji in da bodo kaznovani vsi, ki bodo kršili zakone.

V telefonskem pogovoru za HRT je podpredsednik HDZ-ja Darko Milinović povedal, da ne ve ničesar o nezakonitem financiranju kampanj. "Vem samo za zakoniti del, to je vse," je povedal Milinović in dodal, da bi morale ustrezne institucije preiskati obtožbe. Potrdil je, da je tudi sam prejel denar, a da je bil to denar od članarin in drugih zakonitih načinov, na podlagi katerih stranke zbirajo sredstva.

HDZ stoji za Kosorjevo
Tiskovna predstavnica HDZ-ja Sunčana Glavak je povedala, da gre očitno za politične laži in ponaredke ter da dokumenti nimajo nobenega pravnega učinka. "Gre za dejanja sovražnikov HDZ-ja in vseh tistih, ki se bojijo jasnega boja proti korupciji in kriminalu. Na tak način hočejo diskreditirati premierko Kosorjevo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Neimenovani vir iz HDZ-ja je za Večernji list potrdil tudi, da so navedbe o "črnih skladih" točne, da pa Kosorjeva ni bila povezana z njimi. "Ali bi Kosorjeva zagnala boj proti korupciji, če bi bila tudi sama vpletena," so se spraševali v HDZ-ju.

Novi list: Vrh HDZ-ja je v zagati
Na nesorazmerje med prijavljenim denarjem HDZ-ja za kampanjo Kosorjeve in stroški za oglaševanje so v času predvolilne tekme med njo in nekdanjim hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem opozarjale tako politične stranke kot nevladne organizacije. Kot je poročal Novi list, so viri iz HDZ-ja potrdili, da je Kosorjeva sprejela vlogo protikandidatke Mesiću le, če bo njena volilna kampanja močna, ker drugače ni imela nobene možnosti, da bi prišla v predsedniški urad.

"HDZ je v zagati. Vrh stranke s Kosorjevo na čelu ne more odstopiti od retorike protikorupcijskega boja, ki pa jo lahko stane glave, ker je vse težje in vse bolj tvegano nadzirati pravosodje," je danes komentiral Novi list. Zapisal je še, da se zgodba s črnimi skladi HDZ-ja predolgo in počasi razkriva, zaradi velikega odpora HDZ-ja pa tudi še vedno ni jasno, ali bo zadeva prišla pred sodišča.