Kosovo bo februarja praznovalo sedmo leto samostojnosti. Foto: EPA
Kosovo bo februarja praznovalo sedmo leto samostojnosti. Foto: EPA

Kot piše kosovski dnevnik Koha ditore, nova vlada ne bo pogojevala dialoga s priznavanjem suverenosti, bo pa imela precej zahtev. Vlada naj ne bi več toliko vztrajala pri priznanju neodvisnosti, ampak naj bi si prizadevala predvsem za normalizacijo odnosov s Srbijo in nadaljevanje dialoga.

Nikjer v programu se namreč ne omenja beseda "vzajemnost", ko gre za priznanje neodvisnosti, je pa navedeno, da je cilj, da Srbija spoštuje suverenost Kosova. Osnutek programa nove vlade predvideva izvedbo vseh sporazumov z Beogradom, pa tudi odpiranje novih tem. Vlada naj bi se tudi zavezala, da bo imel proces normalizacije dvostranskih odnosov jasne parametre predvidenih rokov, da bi se izognili neskončnim pogajanjem na relaciji Priština-Bruselj-Beograd.

Vprašanje nasledstva
V okviru dialoga s Srbijo je v programu nove vlade med glavnimi prednostnimi nalogami vprašanje ustanovitve mednarodne meje med državama in konec vpletanja Srbije na Kosovu v področja, ki niso obravnavana v Bruslju.

Med temami je tudi meddržavno sodelovanje na področjih skupnega interesa, kot so zračni promet, vojne odškodnine, vprašanje pogrešanih oseb in vrnitev razseljenih oseb. Omenja se tudi obveznost vračanja eksponatov in dokumentacije kulturne dediščine, ki jih je Srbija odnesla s Kosova, pa vračilo filmov Kosovofilma in pokojninsko-invalidni sklad kosovskih prebivalcev.

Program se ukvarja tudi z vprašanjem nasledstva, kjer zahtevajo del premoženja nekdanje Jugoslavije, pa tudi določeno število diplomatsko-konzularnih objektov - predstavništev nekdanje Jugoslavije, vojnih objektov nekdanje države, del arhivov nekdanje države ipd.