Mustafa je bil do lani župan Prištine. Foto: EPA
Mustafa je bil do lani župan Prištine. Foto: EPA
Hashim Thaci
Thaci je bil med letoma 1998 in 1999 poveljnik albanskih upornikov na Kosovu. Foto: EPA

Thacijeva Demokratska stranka Kosova (PDK) in Mustafova Demokratska zveza Kosova (LDK) sta se v sredo zvečer, pet mesecev po parlamentarnih volitvah, le dogovorili o koalicijski vladi. Medtem ko bo LDK-ju pripadal položaj premierja, pa bo predsednik parlamenta iz vrst PDK-ja. Obe stranki bosta imeli enako število ministrskih položajev v vladi.

Thaci in Mustafa sta dogovor dosegla na sestanku v kabinetu kosovske predsednice Atifete Jahjaga, kjer je bila tudi ameriška veleposlanica na Kosovu Tracey Ann Jacobson. ZDA so v zadnjem času nekajkrat javno kritizirale kosovske politike zaradi njihovega zavlačevanja pri sestavljanju vlade.

Kosovski mediji poročajo, da bo Thaci, ki se bo poslovil od premierskega položaja, katerega zaseda od leta 2008, zdaj počakal na leto 2016, ko bodo po koncu mandata sedanje predsednice države sledile volitve, na katerih se bo potegoval za predsednika Kosova, ki ga sicer izvolijo poslanci v parlamentu.

Nezadovoljstvo med zavezniki
Stranke, ki so bile doslej skupaj z LDK-jem v povolilnem koalicijskem bloku, so že izrazile razočaranje nad Mustafovo odločitvijo, da sestavi vlado skupaj s Thacijem. V Zvezi za prihodnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja so izrazili obžalovanje, da je moralo Kosovo tako dolgo čakati na dogovor. V Pobudi za Kosovo Fatmira Limaja so v sporočilu za javnost na kratko dejali, da gre za Mustafovo izdajo.

Na junijskih volitvah je PDK osvojil največ glasov, a Thacijevo upanje na tretji zaporedni premierski mandat je splahnelo po odločnem nasprotovanju opozicije na čelu z LDK-jem. Obe stranki sta nato čas od volitev do zdaj porabili za pregovarjanje o tem, katera stranka ima glede na določila ustave pravico do oblikovanja vlade.