Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev so poskušali z uporabo solzivca preprečiti glasovanje. Foto: Reuters
Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev so poskušali z uporabo solzivca preprečiti glasovanje. Foto: Reuters
Kosovski parlament
Solzivec so na seji uporabili štirikrat, pet poslancev so aretirali. Foto: Reuters

Ratifikacijo sporazuma je podprlo natanko 80 poslancev v 120-članskem parlamentu. Prav toliko glasov je bilo tudi potrebnih za ratifikacijo, 11 poslancev je glasovalo proti.

Ratifikacija sporazuma je ob boju proti korupciji eden izmed pogojev za ukinitev vizumov za državljane Kosova za vstop v države članice Evropske unije in za približevanje vstopa države v EU.

Ameriški veleposlanik v Prištini Greg Delawie je čestital poslancem. Čestital jim je tudi kosovski predsednik Hashim Thaci. Zdaj je na vrsti Evropska komisija, da sprejme korake za končanje izolacije Kosova, je dodal.

Premier Ramush Haradinaj je na Twitterju zapisal, da ostaja Kosovo zvesto vladavini prava, in čestital poslancem, ki so podprli ratifikacijo. Pričakuje, da bo Unija storila, kar je obljubila, in odpravila vizume za kosovske državljane.

Seja parlamenta je bila pred potrditvijo večkrat prekinja, saj so poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev štirikrat uporabili solzivec. Pet poslancev so po dejanju aretirali.

Poslanci vseh političnih skupin v parlamentu so obsodili uporabo solzivca za uresničevanje političnih ciljev, poslanka Samoopredelitve (Vetevendosje) Aljbuljena Aljiu pa je dejala, da ne bodo dovolili ratifikacije sporazuma, poroča srbsko uredništvo regionalne televizije N1.

Potem ko so solzivec prvič uporabili, ko je bil izpolnjen kvorum za glasovanje, so po premoru, ki ga je določil predsednik parlamenta Kadri Veseli, poslanci Samoopredelitve solzivec odvrgli še enkrat, ko je Veseli poslance pozval h glasovanju.

Solzivec so pozneje uporabili še tretjič in po enournem premoru še četrtič - čeprav so medtem okrepili varovanje, pet poslancev Samoopredelitve pa je policija zaradi uporabe solzivca prijela, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Samoopredelitev ima sicer 19 poslancev.

Veseli se je srečal z evropskimi veleposlaniki
Predtem je Veseli po srečanju z veleposlaniki držav članic Evropske unije v Prištini napovedal ratifikacijo sporazuma, da bi končali blokado perspektive državljanov Kosova pri liberalizaciji vizumskega režima in približevanja EU-ju. Za ratifikacijo je potrebna podpora 80 od skupno 120 poslancev.

Razprava o zakonu je v parlamentu potekala že v torek in je trajala več kot devet ur ter se zavlekla čez polnoč, nadaljevanje seje je bilo za danes napovedano ob 11. uri.

V kosovskem parlamentu jim že večkrat ni uspelo ratificirati tega sporazuma, ki sta ga državi podpisali avgusta 2015. Ratifikacija ni uspela ne samo zaradi nezadostne podpore, ampak tudi zaradi oviranja dela, saj so poslanci Samoopredelitve med razpravo tudi predtem že večkrat v parlamentu uporabili solzivec.

Nova meja bo dolga 79 kilometrov
Glede na sporazum meja poteka ob nekdanji meji, določeni z jugoslovansko ustavo iz leta 1974, in je dolga 79 kilometrov. Kosovsko opozicijsko gibanje Samoopredelitev vladi očita, da jih je Črna gora oškodovala za okoli 8.200 hektarjev ozemlja, in zahteva nova pogajanja.