Protesti zaradi Jablanovićeve izjave so trajali od januarja. Foto: Reuters
Protesti zaradi Jablanovićeve izjave so trajali od januarja. Foto: Reuters
V nasilnih protestih v preteklih tednih je bilo ranjenih najmanj 80 ljudi. Foto: EPA

Nacionalistična stranka Samoopredelitev (Vetevendosje) je za nedoločen čas odpovedala za danes napovedani protest.

Jablanović je na začetku januarja razžalil del albanske javnosti na Kosovu, ko je skupino Albancev označil za divjake, ker so skupini Srbov preprečili dostop do samostana ob pravoslavnem božiču. Zaradi svoje izjave se je pozneje večkrat opravičil, a je opozicija zaradi izjave nadaljevala proteste, na katerih so zahtevali njegov odstop. V nasilnih protestih v preteklih tednih je bilo ranjenih najmanj 80 ljudi, od tega 56 policistov.

Za dialog z Beogradom
"Jablanović od danes ni več del vladnega kabineta," je sporočil Mustafa. Dodal je, da je vlada nasledila številne težave, ki so se kopičile več let, in se nanašajo na gospodarski razvoj ter visoko stopnjo korupcije in organiziranega kriminala. Dejal je še, da podpira dialog z Beogradom o vprašanjih, ki bi lahko prispevala k temu, da bi Srbija priznala Kosovo. "Z vsemi skupnostmi, ki živijo na Kosovu, bomo delali skupaj, da priznajo vsak del Kosova kot del svoje domovine," je še dejal.

Jablanović je v odzivu na Mustafovo odločitev dejal, da sam ni odstopil z ministrskega položaja in da je odločitev premierja, da ne bo več del kosovske vlade, globoko razočaranje zanj in za Srbsko listo, ki jo predstavlja. Dodal je še, da se bo Srbska lista glede nadaljnjega odnosa do vladne koalicije v prihodnjih dneh posvetovala tudi s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem. Tudi Mustafov namestnik Branimir Stojanović je dejal, da se bo Državljanska pobuda Srbska o prihodnjih korakih posvetovala z Vučićem.

Na zamenjavo Jablanovića so se odzvali tudi v Beogradu. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je zamenjavo ocenil kot zelo zgrešeno, saj Jablanović po njegovih besedah ni kriv za to, za kar ga obtožujejo. "Ne bomo sprejeli poniževanja srbskih predstavnikov v pokrajinskih institucijah," je poudaril Đurić. Napovedal je tudi, da bodo odločitev o nadaljnjih korakih sprejeli po četrtkovem srečanju srbskih članov kosovske vlade s srbskim premierjem v Beogradu.