Protestniki zahtevajo odstop ministra Jablanovića. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo odstop ministra Jablanovića. Foto: EPA
Policija je morala posredovati s solzivcem. Foto: EPA

Proteste pred sedežem vlade je organiziralo gibanje Samoopredelitev, predvsem zaradi zahtev po odstopu srbskega ministra v kosovski vladi Aleksandra Jablanovića, ker da je žalil Albance na Kosovu, pa tudi zaradi statusa rudarskega kombinata Trepča. Nato so protestniki želeli vstopiti v prostore vlade, a jim je policija to preprečila.

Protesti so se nato sprevrgli v izgrede. Protestniki so začeli policiste obmetavati s kamenjem in molotovkami, policija pa je odgovorila s solzivcem in vodnim topom. Več ljudi na obeh straneh je ranjenih. Med njimi je tudi vodja poslanske skupine Samoopredelitve v kosovskem parlamentu Visar Imerija.

Protestniki za odstop ministra
Kosovska vlada je izrazila podporo pravici do mirnih protestov, a poudarila, da ne bo dopuščala nasilnih protestov ter ogrožanja zasebnega in družbenega premoženja. Obsodila je nasilje nad policisti. Izrazila je pripravljenost na sodelovanje "z vsemi političnimi subjekti in civilno družbo, da bi z zakonskimi in institucionalnimi postopki obravnavali vse zahteve državljanov".

Gibanje Samoopredelitev že dva tedna od premierja Ise Mustafe zahteva, da odstavi ministra za delo in socialo Jablanovića, enega izmed treh Srbov v kosovski vladi. Minister se jim je zameril, ko je skupino Albancev označil za "divjake", ker so skupini Srbov preprečili dostop do samostana ob pravoslavnem božiču. Skupina Albancev je sicer trdila, da so med Srbi, ki so želeli v samostan, tudi "vojni zločinci". Jablanović se je za svoje izjave javno opravičil, a to ni pomirilo njegovih nasprotnikov, ki še naprej zahtevajo njegov odstop.

Protestniki zahtevajo tudi sprejetje zakona o preoblikovanju rudarskega podjetja Trepče v javno podjetje, čemur nasprotuje srbska vlada, ki trdi, da je lastnica tega podjetja Srbija.

Zaradi stopnjevanja protestov je kosovski zunanji minister Hashim Thaçi prestavil za sredo napovedan uradni obisk Slovenije.