Kosovski Srbi se nočejo sprijazniti s sporazumom med Beogradom in Prištino. Foto: EPA
Kosovski Srbi se nočejo sprijazniti s sporazumom med Beogradom in Prištino. Foto: EPA

Vodja kosovskih Srbov Marko Jakšić je v ponedeljek dejal, da je "avtonomna pokrajina" kosovskih Srbov na severu Kosova odgovor na sporazum med Srbijo in Kosovom o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani sklenili pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Srbska vlada je v nedeljo dokončno prižgala zeleno luč sporazumu, ki predvideva samoupravo Srbov na Kosovu, ki pa mora biti vključena v kosovsko državo, kar pa srbska manjšina na Kosovu odločno zavrača.

Srbski premier Ivica Dačić je v odzivu na napoved kosovskih Srbov izrazil pričakovanje, da pri uresničevanju omenjenega sporazuma ne bo "večjih težav".

Po njegovih besedah je do 27. junija predvideno tudi sprejetje ustrezne zakonodaje, ki je potrebna za uresničitev sporazuma. Dodal je, da pričakuje dobre vesti iz Bruslja, ki naj bi 27. ali 28. junija odločal o datumu začetka pogajanj za članstvo Srbije v EU-ju.

"Imamo državni in nacionalni interes, da skupno in v skladu z načrti uresničimo dogovor, ki smo ga dosegli na način, ki je bil v najboljšem interesu srbskega naroda, ki živi na Kosovu," je še dejal srbski premier.

Jakšić je v torek ponovil, da je načrtovana razglasitev lokalne vlade na severu Kosova v skladu s srbsko ustavo. Predstavniki kosovskih Srbov naj bi se sicer v četrtek in petek v Beogradu srečali z Dačićem in podpredsednikom srbske vlade Aleksandrom Vučićem.