Kralj Mswati III. v tradicionalni opravi med plesom trstja, na katerem si vsako leto avgusta izbere novo soprogo. Foto: EPA
Kralj Mswati III. v tradicionalni opravi med plesom trstja, na katerem si vsako leto avgusta izbere novo soprogo. Foto: EPA
Svazi je očarljiva in za turista izjemno privlačna in dostopna kraljevina, a prebivalstvo živi v hudi revščini, medtem ko si kralj zida palače. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kralj in mlada kraljica, ki bo zdaj za kazen najverjetneje obsojena na 24-urni nadzor na domovanju Mswatijeve matere.

Kralj Mswati III. je ministra po razkritju skrivnega ljubezenskega razmerja nemudoma strpal v zapor, kjer bo verjetno ostal kar precej časa, usoda 22-letne Nothando Dube, kraljeve 12. soproge (od 14-ih), pa za zdaj še ni znana. Najverjetneje bo morala do konca življenja ostati pod 24-urnim nadzorom ob kraljevi materi.
Lokalnim medijem je o incidentu prepovedano poročati, uradna premierjeva razlaga o odstavitvi Mambe pa je, da je bil "zamenjan zaradi določenih obtožb, ki krožijo po državi".
Po državi, kjer se vsako obrekovanje kralja ali njegovih soprog samodejno kaznuje z zaporno kaznijo, govorice kljub temu krožijo že dalj časa. O razmerju med Mambo in Dubejevo - nekdanjo mis najstnic Svazija, se tako šušlja že več tednov.
22-letna lepotička, s katero se je kralj poročil pred šestimi leti in mu je rodila dva otroka, naj bi se preoblačila v vojaka, da se je tako večkrat neopaženo izmuznila iz kraljeve palače in se srečevala s svojim ljubimcem.
Pod posteljo
Par so nazadnje ujeli v posebni operaciji, ki so jo izvedli, ko je bil kralj Mswati III. na obisku Tajvana to poletje. Ljubimca sta se skrivala v hotelu Royal Villas v bližini največjega svazijskega mesta Mbabaneja. Policija naj bi vdrla v sobo in našla Mambo, ki se je skril pod posteljo.
Fotografije aretacije vse od takrat burijo duhove po celotni južni Afriki. A če v svazijskih časnikih, kjer bizarnih novic sicer kar mrgoli, ni zaslediti niti besede o aretaciji, pa so se številni svetovni mediji razpisali, da so ministra ujeli "in flagranti" z nekdanjo misico.
Kontroverzni vladar
42-letni Mswati III. je absolutni monarh, znan po zvestem spoštovanju svazijske tradicionalne poligamne plemenske tradicije in si tako vsako leto izbira novo nevesto. Na posebni slovesnosti, znani kot "ples trstja", se vsa neporočena (in, seveda, deviška) dekleta v povorki zvrstijo pred kraljem, nato si on izmed njih izbere novo družico. Vsaka soproga dobi svoje domovanje in mercedes, prav tako je poskrbljeno za njeno družino.


Mswati ima najmanj 23 otrok, organizacije za varstvo človekovih pravic pa velikega ljubitelja luksuznega življenjskega sloga ostro kritizirajo zaradi njegovega odnosa do milijon podanikov.
Svazijci so namreč eden najrevnejših narodov na svetu, stopnja okuženosti z aidsom pa je v tej žepni državici med JAR-om in Mozambikom sploh najvišja - kar 50-odstotna. Sočasno pa ima kralj najdražji vozni park, vsaka žena ima tri mercedese, ves državni prihodek pa gre za njegove osebne izdatke.
Ve preveč
Svazi se je od Velike Britanije osamosvojil leta 1968, a je od leta 1973 brez ustave. Politične stranke so prepovedane; kralj je tisti, ki imenuje vlado.
Po poročanju Toronto Stara poznavalci političnih razmer v državi pravijo, da se je kralj obotavljal, preden je Mambo odpustil, saj sta oba moška, ki sta bila prijatelja od otroštva, sodelovala pri številnih poslih. "Mamba ve preveč, zato mora Mswati najti način, kako se tega lotiti," je povedal neki strokovnjak. "Če pobegne v izgnanstvo s kraljevimi skrivnostmi, bi bil to za Mswatija velik problem."

Dubejeva ni prva izmed Mswatijevih žena, ki je skočila čez plot. Leta 2004 sta dve njegovi soprogi zbežali v London, potem ko so se po državi raznesle govorice o njuni domnevni nezvestobi.