Nekaj izraelskih rezervistov, ki so čakali ob meji z Gazo, se je po razglasitvi premirja odpravilo domov. Foto: Reuters
Nekaj izraelskih rezervistov, ki so čakali ob meji z Gazo, se je po razglasitvi premirja odpravilo domov. Foto: Reuters
Vodstvo Hamasa
Vodstvo Hamasa je razglasilo zmago, na plakatu piše: 'Gaza je zmagala'. Foto: Reuters

To je prvi smrtonosni incident na območju Gaze od uveljavitve izraelsko-palestinske prekinitve ognja v sredo zvečer.

Izraelska stran incidenta ni potrdila, predstavnik izraelske vojske je dejal le, da so nastale "motnje" na palestinski strani meje območja Gaze, zaradi česar so izraelski vojaki izstrelili opozorilne strele.

So bili žrtve kmetje?
Predstavnik ministrstva za zdravje Hamasovih oblasti na območju Gaze pa je sporočil, da so vojaki streljali na skupino kmetov, ki so hoteli priti do svojih kmetij ob močno varovani meji z Izraelom. Predstavnik Hamasa je Izrael obtožil kršenja premirja, zato se bodo pritožili mediatorjem v Kairu.

Premirje visi v zraku
Po osmih dneh izraelske operacije na območju Gaze, v kateri je bilo ubitih 163 Palestincev in šest Izraelcev, ranjenih pa tisoč Palestincev, je prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas pod pokroviteljstvom Egipta začela veljati v sredo. V skladu s prekinitvijo je moral Izrael ustaviti vse vojaške dejavnosti in ciljne usmrtitve v Gazi, Hamas pa raketiranje Izraela in napade ob meji.

Izraelci ne nasprotujejo spopadu
Anketa izraelskega časnika Magaar Mohot je medtem pokazala, da kar 49 odstotkov Izraelcev meni, da bi moral Izrael operacijo nadaljevati, 31 odstotkov pa jih podpira ustavitev ognja. 29 odstotkov vprašanih je celo menilo, da bi morala izraelska vojska začeti kopensko ofenzivo na območje Gaze. V anketi so sodelovali 503 ljudje.