Od začetka izraelske ofenzive je bilo v Gazi ranjenih že skoraj tisoč ljudi. Foto: EPA
Od začetka izraelske ofenzive je bilo v Gazi ranjenih že skoraj tisoč ljudi. Foto: EPA
Pariz
Shod v podporo Izraelu pred izraelskim veleposlaništvom v Parizu. Foto: EPA
Pogajanja o miru v Gazi

V Gazi naj bi po šestih dneh medsebojnega obstreljevanja med Izraelci in Palestinci kmalu dosegli premirje ob pomoči Egipta, so sporočili iz Hamasa, a jim je Izrael odgovoril, da premirje še visi v zraku.

"Pogovori se še nadaljujejo," je sporočil neimenovani egiptovski predstavnik in v Kairu upajo, da bo premirje doseženo v nekaj urah. Optimističen je bil tudi egiptovski predsednik Mohamed Mursi, ki je dejal, da se bo izraelska agresija na Gazo končala še danes.

"Farsa izraelske agresije se bo končala danes, v torek. Napori za dosego prekinitve ognja med Palestinci in Izraelci pa bodo v nekaj urah dali pozitivne rezultate," je prepričan.

Izrael ni hotel komentirati Mursijevih izjav, je pa pred tem izraelski premier Benjamin Netanjahu s svetopisemskimi referencami opozoril Hamas, da mora izbirati med mirom ali "Davidovim mečem", uperjenim proti tistim, ki želijo Izraelce izruvati iz njihove dežele.

Na pogovorih z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, ki je iz Kaira pripotoval v Jeruzalem, je Netanjahu dejal, da nobena država ne bi tolerirala raketnih napadov na svoja mesta in prebivalce.

"Če bo z diplomacijo dosežena dolgoročna rešitev, potem bo Izrael voljan partner za tako rešitev," je zatrdil izraelski premier, a dodal, da bo, če bo za ustavitev nenehnih raketnih napadov uspešnejše vojaško posredovanje, Izrael storil, kar je nujno za zaščito svojih ljudi.

Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Mark Regev je sporočil, da so izjave o premirju prenagljene. Po njegovih besedah se bodo vojaške operacije nadaljevale hkrati z diplomatskimi napori.

Vodja Hamasa Kaled Mešal je v ponedeljek dejal, da mora Izrael v zameno za premirje ustaviti vojaško operacijo in prekiniti šestletno blokado.

Kopenska ofenziva "na čakanju"
Izrael je že sedmi dan nadaljeval zračne napade na Gazo, ki jih je začel prejšnji teden po atentatu na vodjo vojaškega krila Hamasa. V torek je bilo v Gazi ubitih 21 Palestincev. En izraelski vojak je umrl, ko je v bližini meje z Gazo razneslo raketo.

Po poročanju zdravstvenih delavcev v palestinski enklavi je bilo do zdaj ubitih 130 Palestincev, od tega večinoma civilistov, med njimi 31 otrok. Trije izraelski civilisti so prejšnji teden umrli, ko je njihovo hišo zadela palestinska raketa.

Izrael za zdaj kljub grožnjam na Gazo ni sprožil kopenske ofenzive. To pa strahov o možnosti tovrstnega posredovanja ni odpravilo, okrepili pa so jih letaki, ki jih je danes na mesto Gaza odvrglo izraelsko letalstvo.

V letakih Izrael prebivalce poziva, naj takoj zapustijo svoje domove in se premikajo proti središču mesta, pri čemer navaja tudi ceste, ki naj se jim izognejo.

Na obisk v Gazo je prispel generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi skupaj z delegacijo arabskih ministrov, spremljal pa jih je tudi turški zunanji minister Ahmet Davutoglu. "Tukaj smo, da prebivalcem Gaze izkažemo solidarnost in spoštovanje," je ob tem za arabsko televizijo Al Džazira dejal egiptovski zunanji minister Mohamed Amr.

Al Arabi je poudaril, da ključnega pomena ni sklenitev premirja, ki bi končalo izraelsko ofenzivo, temveč konec izraelske okupacije palestinske zemlje. "Ključnega pomena je, da arabske in muslimanske države ter vse prijateljske države po svetu osredotočijo svoja prizadevanja na konec izraelske okupacije," je med kratkim obiskom v Gazi dejal Al Arabi.

Pogajanja o miru v Gazi