Po navedbah turških obveščevalcev je bilo v letalskih napadih na oporišča in skladišča orožja PKK-ja na severu Iraka do zdaj ubitih okoli 190 borcev. Foto: Reuters
Po navedbah turških obveščevalcev je bilo v letalskih napadih na oporišča in skladišča orožja PKK-ja na severu Iraka do zdaj ubitih okoli 190 borcev. Foto: Reuters

Kot je sporočila turška vojska, so bili v napadu "separatistične teroristične organizacije", kot PKK označuje Turčija, v Sirnaku ubiti trije vojaki. Gre za najbolj smrtonosen napad na turške sile od 20. julija, ko je začela Ankara izvajati zračne napade na tarče Islamske države (IS) v Siriji in PKK na severu Iraka. Po navedbah turške televizije NTV se je preteklo noč iz oporišča v Diyarbakirju dvignilo osem turških lovcev F-16, ki so verjetno poleteli nad sever Iraka.

Pripadniki PKK-ja so po navedbah vojske njen konvoj napadli iz zasede, ko je ta izvajal varnostne operacije v okrožju Akcay, ki meji tako na Sirijo kot Irak. V odgovor je vojska na območje poslala brezpilotna letala, helikopterje in kopenske sile. V spopadih je bil po navedbah vojske ubit tudi "terorist".

Napadi se stopnjujejo
Napad, ki naj bi ga prav tako izvedel PKK, pa se je v sredo zvečer zgodil tudi v okrožju Cinar v pretežno s Kurdi poseljeni pokrajini Diyarbakir. Oboroženci so iz avtomobila streljali na policista, ki je sedel pred čajnico, in ga ubili. Ubit je bil tudi civilist, še en civilist je bil ranjen. Prejšnji teden je bilo v napadih, za katere Ankara odgovornost pripisuje PKK-ju, ubitih najmanj osem pripadnikov varnostnih sil.

Turčija ubila najmanj 190 članov PKK-ja v Iraku
Po navedbah turških obveščevalcev, ki jih povzema časnik Hurriyet, je bilo v letalskih napadih na oporišča in skladišča orožja PKK-ja na severu Iraka do zdaj ubitih okoli 190 borcev te v Turčiji prepovedane kurdske levičarske organizacije, 300 pa ranjenih. Ankara o številkah uradno molči.

Poleg letalskih napadov je Ankara v zadnjih dneh izvedla tudi niz racij po celotni državi, katerih tarča so pripadniki PKK-ja, IS-ja, pa tudi drugih skrajnih skupin v državi, vključno z radikalnimi marksisti. Do zdaj so aretirali 1.302 človeka.

Prekinitev mirovnega sporazuma
Kriza, ki je izbruhnila po napadu z 32 mrtvimi v Surucu, je tako rekoč pokopala prekinitev ognja, ki so ga kurdski oporniki leta 2013 sklenili s turško vlado. PKK je po napadu ubil dva policista, ker naj bi po njegovih navedbah sodelovala z IS-jem, česar kurdski uporniki obtožujejo tudi vlado v Ankari. Turčija je v odgovor sprožila dvojno ofenzivo - proti PKK-ju in IS-ju. Ob tem pa so se pojavili namigi, da je morda Turčija bolj zainteresirana za omejitev zmožnosti kurdskih borcev kot obvladovanje IS-ja.