Kriza se pozna tudi v luksuznih butikih, za katere je bilo nekoč odjemalcev vedno dovolj. Foto: Reuters
Kriza se pozna tudi v luksuznih butikih, za katere je bilo nekoč odjemalcev vedno dovolj. Foto: Reuters
Stolešnikov Pereulok, moskovski odgovor londonski ulici Bond Street. Foto: Reuters
Ulica je polna znamk zvenečih imen. Foto: Reuters
Butiki še vedno računajo, da bodo najzvestejše (in najbogatejše) stranke ostale. Foto: Reuters


Stolešnikov Pereulok je ena najdražjih nakupovalnih ulic v središču Moskve, nekakšna ruska različica londonske Bond Street, kjer drug ob drugem stojijo butiki svetovno znanih blagovnih znamk. Z imeni, kot so Hermes, Louis Vuitton in Dior, ulica mami apetite Rusov, ki si želijo razkazovati svoje bogastvo.

A s še kar konstantnim padanjem rublja celo ruski superbogataši počasi začenjajo občutiti razsežnosti krize. Uvoženi luksuzni izdelki so se zaradi strmoglavljenja tečaja rublja močno podražili, v prestižne trgovine zahaja manj kupcev. Večina si izložbe le ogleduje.

"Zdaj že čutimo določene gospodarske težave, naše stranke pa čutijo enako, ker je rubelj trenutno neverjetno nizek in raje varčujejo svoj denar. Niso pripravljeni trošiti na veliko, kot so to počeli lani ali predlani," je za Reuters povedala Larisa Jakunina, upravnica butika Michael Kors.

Zaradi sankcij Zahoda in rekordno nizkih cen nafte je rubelj povsem strmoglavil, rusko gospodarstvo pa se je lani skrčilo za skoraj štiri odstotke. Luksuzne družbe, ki sicer že preštevajo izgube zaradi šibkega rublja, pa hkrati še vedno računajo na ruske bogataše, da se jim ne bodo povsem izneverili. Tudi zato elitni butiki mamijo stranke nazaj z obsežnimi razprodajami, zlasti krzna in krokodiljih torbic.

"Prepričana sem, da naše zveste stranke ne bodo poiskale česa cenejšega, ker je status naših strank visok. Naši kupci prav gotovo ne bodo šli v nakupovalno središče, ampak se bodo vrnili v mojo trgovino - morda ne bodo več odnesli iz nje velike nakupovalne vrečke, se pa bodo vrnili k meni po eno torbico, morda po par čevljev, bodo pa nazaj," je prepričana Jakunina.

Putinu priljubljenost ne pada
A to pomeni, da se bodo morale svetovno znane trgovine zdaj zadovoljiti z elito, ki je v svojih nakupovalnih navadah postala "skromnejša", denar pa raje varčuje za poletni oddih v Evropi, ki se mu težje odpove. Moskovčanka Aleksandra pravi, da raje nakupuje v Evropi in da si v Moskvi zgolj ogleduje izložbe, da pa je gospodarska kriza ne skrbi kaj dosti. "Današnje gospodarsko stanje je sranje. Kaj naj rečem? Slabo je. Ampak se bomo prebili, tu so se dogajale že hujše stvari, brez skrbi, vse prihaja v valovih - tako kot v vsaki državi. Zdaj so vzponi, zdaj padci. Padec je zdaj resda očiten, ampak mislim, da se bomo izvlekli iz tega."

Jan, ki prihaja iz Tvera severozahodno od Moskve, pravi, da raje zapravlja denar v trgovinah z ruskimi izdelki, padanje rublja pa se mu ne zdi resna kriza. "Kriza je v glavah ljudi. Mi smo v Rusiji in imajo rubelj. Seveda je situacija neprijetna, a vse je v naših rokah. Moja plača je v rubljih, živim v Rusiji, prejemam rublje in plačujem v rubljih in seveda me vse skupaj malo prizadene, ampak na splošno pa je vse v redu," pravi Jan in s tem povzame odnos, na katerega računa ruski predsednik Vladimir Putin.

In Putin še vedno kljub krizi uživa visoko podporo, saj večina Rusov za gospodarsko krizo krivi protirusko zaroto Zahoda.

Podražitev luksuznih izdelkov v Rusiji
Podražitev luksuznih izdelkov v Rusiji