Vsakoletno odgovarjanje na vprašanja državljanov pred televizijske sprejemnike prikuje staro in mlado. Foto: EPA
Vsakoletno odgovarjanje na vprašanja državljanov pred televizijske sprejemnike prikuje staro in mlado. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putina so zasuli z vprašanji. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Televizijska oddaja je potekala iz studia v bližini Kremlja. Foto: Reuters

Nimamo cilja, da bi obudili imperij. Nimamo nobenih imperialnih ambicij.

Putinovo zavračanje očitkov, da obnavlja sovjetski imperij
Putinovi odgovori na vprašanja državljanov
Putin je odgovarjal na vprašanja rojakov

Putin nadaljuje tradicijo in že 13. leto v neposrednem televizijskem prenosu odgovarja na vprašanja ruskih državljanov, ki so mu jih zastavili po telefonu, elektronski pošti in v SMS-sporočilih, vprašanja pa je zastavljalo tudi občinstvo, ki je v studiu spremljalo dogodek. V skoraj štirih urah je Putin odgovoril na 90 vprašanj, kar je deset več kot lani.

Padec industrije, rast kmetijstva
Po besedah Putina se bo rusko gospodarstvo, ki so ga močno prizadele sankcije zahodnih držav zaradi krize v Ukrajini in padec cen nafte na svetovnih trgih, v manj kot dveh letih znova vrnilo k rasti, kar je prej, kot so pričakovali zaradi krepitve rublja in rasti na trgih. "Rubelj se je stabiliziral in okrepil (...) Strokovnjaki so mnenja, da smo prebrodili vrhunec težav," je ocenil Putin. Rubelj se je po velikem padcu tečaja konec lanskega leta znova okrepil in dosegel najvišji tečaj v zadnjih petih mesecih. Trenutno je en dolar vreden 50 rubljev.

Putin je tudi pohvalil načrte vlade pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva za reforme v gospodarstvu. Kot je dejal, so opravili "zelo profesionalno nalogo". "Popravili smo tečaj nacionalne valute, nič ni počilo in vse deluje," je še dodal. Menil je tudi, da sedanja "gospodarska kriza ni katastrofalna", kljub vse višji inflaciji, naraščajoči brezposelnosti in umiku kapitala - samo lani naj bi iz Rusije odšlo za 100 milijard dolarjev kapitala.

Če je po eni strani slaba napoved, da se industrijska proizvodnja zmanjšuje, pa je po drugi strani opogumljajoča rast kmetijstva, ki omogoča, da bo lahko Rusija nadomestila izpad zaradi zmanjšanja uvoza zahodnih kmetijskih izdelkov.

Putin je zaupal, da ne pričakuje skorajšnjega umika zahodnih sankcij proti Rusiji, pri čemer meni, da bi morali to izkoristiti za spodbujanje gospodarskega razvoja in povečanja samozadostnosti.

"V Ukrajini ni ruskih vojakov"
Znova je Putin zatrdil, da v Ukrajini ni ruskih sil, in s tem zavrnil obtožbe zahodnih držav, ki Rusijo obtožujejo, da z opremo in vojaki podpirajo proruske upornike v boju proti vladnim silam na vzhodu Ukrajine.

Od Kijeva v Moskvi pričakujejo, da jih obravnavajo kot enakovrednega partnerja, v kar je vključeno spoštovanje za ruske skrbi za pravice prebivalcev v Ukrajini, ki se imajo za Ruse in govorijo ruščino.

Po Putinovih besedah je ukrajinski predsednik Petro Porošenko zamudil že več priložnosti za mirno rešitev spora z uporniki na vzhodu države. Kijev je kritiziral tudi zaradi gospodarske zapore vzhoda Ukrajine. "S tem Kijev sam odganja regijo," je dejal.

Po njegovih besedah je krizo na vzhodu Ukrajine mogoče rešiti le politično. "Dogovor iz Minska in ustavna reforma sta edini možnosti. Ne nameravamo pa se vmešavati," je še dodal ruski predsednik

Več kot dva milijona vprašanj
Letos so prejeli več kot 2,4 milijona vprašanj, Putin pa je v treh urah in 55 minutah odgovoril na 90 vprašanj, s čimer je presegel lanskih 80. Ruski predsednik naj bi se na vprašanja pripravljal dva dni skupaj z vladnimi ministri in strokovnjaki. Kot v preteklosti so tudi tokrat vprašanja ustrezno prirejena, da ne bi delovala preveč kritično.

Iz Kremlja so sporočili, da se je letos povečalo število vprašanj, ki se navezujejo na rusko zunanjo politiko, med njimi tudi pozivi k uradnemu priznanju dveh samooklicanih republik na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzirajo proruski uporniki.

Okoli četrtina vprašanj se nanaša na skrbi, ki neposredno zadevajo prebivalce, kot so vprašanja socialnega varstva, stanovanjskega vprašanja in delovanja lokalnih oblasti.

Nimamo cilja, da bi obudili imperij. Nimamo nobenih imperialnih ambicij.

Putinovo zavračanje očitkov, da obnavlja sovjetski imperij
Putinovi odgovori na vprašanja državljanov
Putin je odgovarjal na vprašanja rojakov