Haag gosti tretji vrh o jedrski varnosti. Foto: EPA
Haag gosti tretji vrh o jedrski varnosti. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Udeležence vrha je uvodoma nagovoril generalni sekretar ZN-a. Foto: EPA
Vrh o jedrski varnosti v znamenju Ukrajine

"Nedavni dogodki so resno spodkopali verodostojnost zagotovil, ki jih je Ukrajina dobila v memorandumu iz Budimpešte leta 1994," je generalni sekretar ZN-a udeležence vrha spomnil na sporazum, s katerim je Ukrajina privolila v uničenje svojega jedrskega orožja v zameno za spoštovanje njene ozemeljske celovitosti, in varnostna zagotovila ZDA, Velike Britanije in Rusije.

"To bo močno vplivalo tako na regionalno varnost kot na režim neširjenja jedrskega orožja," je dejal Ban, ki meni, da države ukrajinske krize ne bi smele uporabiti kot izgovor za kopičenje jedrskega orožja.

Ban je še dejal, da je napočil čas za "okrepitev vladavine prava tako pri razoroževanju kot pri neširjenju jedrskega orožja", in se zavzel, da bi "nagradili" zavezanost k razorožitvi in da bi države z jedrskim orožjem spoštovale svoje zaveze do držav, ki takega orožja nimajo.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jancenjuk je pred kratkim potožil, da se je njegova država leta 1994 prostovoljno odpovedala jedrskemu orožju, zdaj pa je ena izmed podpisnic memoranduma iz Budimpešte napadla njegovo državo.

Tretji vrh o jedrski varnosti je posvečen okrepitvi jedrske varnosti in zmanjšanju količine jedrskega materiala, ki se ne uporablja v vojaške namene, a so glavno temo srečanja zasenčili dogodki v Ukrajini.

Po besedah nizozemskega premierja Marka Rutteja je preprečevanje jedrskega terorizma še pomembnejši izziv, kot je bil. "Ne smemo počivati na lovorikah ... Zastaviti si moramo višje cilje. Tudi zdaj, ko se pogovarjamo o tem, je v svetu še vedno okoli 2.000 ton materiala, ki ga je mogoče uporabiti za jedrsko orožje. Varnost tega materiala mora biti naša stalna skrb," je dejal na začetku srečanja.

Japonci vračajo uran in plutonij
Na vrhu je Japonska privolila, da bodo ZDA predale več sto kilogramov plutonija in visoko obogatenega urana, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo okoli 50 jedrskih bomb.

Jedrski material je Japonska kupila v ZDA v 60. letih prejšnjega stoletja za raziskovalne namene. Japonski premier Šinzo Abe naj bi se na začetku upiral ameriškim željam, da plutonij in uran pridobijo nazaj.

ZDA si prizadevajo zavarovati zaloge jedrskega materiala po svetu, saj se bojijo, da bi lahko padlo v roke teroristov.

Vrh o jedrski varnosti v znamenju Ukrajine