Vojna v Darfurju se je začela februarja 2003. Foto: EPA
Vojna v Darfurju se je začela februarja 2003. Foto: EPA
Tomo Križnar
Križnar je posnel film, ki prikazuje trpljenje darfurskih plemen. Foto: EPA

To je v MMC-jevi klepetalnicami pojasnil z besedami, da je v razvitih državah narejenega premalo, da bi omejili podnebne spremembe, ki povzročajo širjenje puščav. Ob tem navaja, da se po ugotovitvah znanstvenikov Sahara vsako leto razširi za 7 kilometrov. Zaradi tega po njegovih besedah v Darfurju divja vojna, pred katero ljudje bežijo.

"Begunci ne bežijo v Ameriko niti na Kitajsko, ampak se skušajo prebiti čez Sredozemsko morje, k nam. Če ne odpremo evropskih zidov, bodo prišli kot člani Al Kaide. Že 20 let opazujem razvoj mitologije sovraštva do nas, Evropejcev, in sem bil član Al Kaide vse do 11. septembra 2001. Tretji svet nam zameri dvoličnost. Celotna zahodna civilizacija je resnično ogrožena. Rimski imperij niso uničili samo barbari, ampak vsesplošna dekadenca," je povedal Križnar.

V Darfur le molčeči
Težavo vidi tudi v tem, da sudanske oblasti v Darfur ne pustijo novinarjev. Tja grejo lahko le organizacije, ki privolijo v to, da ne bodo poročale o tem, kar vidijo okoli sebe.

Dejal je, da je najhujše v gorah Jebel Marra, "koder iztrebljajo afriške domorodne Fure, ne samo džandžavidi, sudanska arabska vojska in milice, ampak tudi darfurski Zagave, ki so 5. maja 2006 podpisali mir, ki so ga orkestrirale ZDA, dežele EU-ja, Rusija in Kitajska."

Tudi Darfurci zatirajo
Moti ga tudi, da zatirana plemena, ki živijo v Darfurju, zatirajo tudi druge. Tamkajšnje ženske namreč nimajo enakih pravic kot moški. Tako rekoč vse naj bi bile obrezane, tujim moškim pa večinoma ni dovoljeno navezati stika z njimi.

M. R.