Odziv nemške vlade na begunsko krizo je povzročil trenja med Seehoferjem in Merklovo. Foto: Reuters
Odziv nemške vlade na begunsko krizo je povzročil trenja med Seehoferjem in Merklovo. Foto: Reuters
Nemška koalicija brez dogovora o beguncih

Na vrhu so sodelovali predsedniki koalicijskih strank - predsednica krščanskih demokratov (CDU) in kanclerka Angela Merkel, predsednik krščanskih socialistov (CSU) Horst Seehofer ter vodja socialnih demokratov (SPD) in podkancler Sigmar Gabriel.

Iz nemškega vladnega urada za komuniciranje so po sestanku sporočili, da kljub številnim podobnim stališčem nekatera vprašanja ostajajo odprta in se bodo pogovori o tem nadaljevali v četrtek.

Med odprtimi vprašanji je vzpostavitev prehodnih območij blizu mej, ki bi bila namenjena popisu prosilcev za azil. Te si želita tako CDU kot CSU, SPD pa jim nasprotuje.

Na današnjem vrhu so razpravljali tudi o boljšem upravljanju migrantskega pritiska in razdelitvi prosilcev za azil, ki imajo možnost ostati v državi.

Seehoferju z ultimatom ni uspelo
Po večtedenskih sporih in ostrih tonih iz CSU-ja naj bi današnji vrh poskušal zgladiti notranje spore v koaliciji. Seehofer je Merklovi pred dnevi postavil ultimat, naj do nedelje napove ukrepe za omejitev števila prosilcev za azil, kar pa mu očitno ni uspelo.

Prav zaradi trenj v koaliciji, ki jih je povzročila najhujša begunska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni, so nemški mediji nedeljski sestanek opisovali kot krizni vrh.

Nemška vlada sicer medtem še naprej ocenjuje, da bo Nemčija letos sprejela 800.000 prosilcev za azil. Po nekaterih nedavnih poročilih naj bi vlada napovedi zvišala na milijon, a so vladni predstavniki danes to zanikali.

Nov napad na begunce
Iz Nemčije medtem poročajo o novem napadu na begunce. V Magdeburgu je skupina do 30 neznancev - nekateri so bili oboroženi s kiji za bejzbol - napadla in poškodovala več beguncev iz Sirije. Po navedbah policije so v povezavi z incidentom pridržali 24-letnega domnevnega napadalca. V napadu so bili poškodovani trije ljudje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Nemška koalicija brez dogovora o beguncih