Kveta se spopada z naraščajočim nasiljem. Foto: EPA
Kveta se spopada z naraščajočim nasiljem. Foto: EPA
Nov pokol v Pakistanu

Pred sunitsko mošejo v predmestju Kvete v pokrajini Beludžistan so napadalci ubili devet ljudi in jih najmanj deset ranili. Streljanje predstavlja krvav začetek tridnevnega praznika eid al fitr ob koncu ramazana, med katerim je bilo v Pakistanu v najmanj 11 napadih ubitih več kot 120 ljudi.

Štirje strelci so napadli ljudi, ki so se po molitvah ob eid al fitru vračali iz mošeje. Štiri žrtve so umrle na prizorišču napada, še pet pa jih je podleglo poškodbam v bolnišnici.

Gre za nov napad v prestolnici pokrajine Beludžistan, kjer je samomorilski napadalec v četrtek na pogrebu policista ubil 38 ljudi. V torek pa so separatisti v tej pokrajini ubili 14 ljudi, vključno s tremi pripadniki varnostnih sil.

Kveta se srečuje z vse več sektaškega nasilja, katerega tarča je večinoma šiitska manjšina. Celotna provinca medtem trpi tudi zaradi islamističnega nasilja in desetletje dolgega separatističnega upora beludžistanskih upornikov.

ZDA zaprle konzulat
Medtem so ZDA iz svojega konzulata v Lahoreju na vzhodu Pakistana zaradi "specifičnih groženj" teroristične mreže Al Kaida umaknile nenujno osebje. Zaradi teh groženj so zaprli že 19 ameriških diplomatskih predstavništev ZDA na Bližnjem vzhodu. State Department je tudi svetoval ameriškim državljanom, naj ne potujejo v Pakistan, če to ni nujno potrebno.

Zaradi eid al fitra, ki se je v Pakistanu začel danes, so sicer že zaprti ameriško veleposlaništvo v Islamabadu in konzulata v Karačiju in Pešavarju. Vendar pa naj bi se ta predstavništva odprla v ponedeljek, medtem ko se za konzulat v Lahoreju še niso odločili, kdaj bi ga lahko ponovno odprli.

Ameriški konzulat v Pešavarju je bil od leta 2010 že trikrat tarča napada, zadnjič septembra lani, ko se je samomorilski napadalec z avtomobilom bombo razstrelil pred vhodom v poslopje. Ranjenih je bilo okoli 20 ljudi.

Nov pokol v Pakistanu