Na fotografiji je zgoraj prikazan lokalni peso (CUP) in spodaj konvertibilni peso (CUC). Foto: EPA
Na fotografiji je zgoraj prikazan lokalni peso (CUP) in spodaj konvertibilni peso (CUC). Foto: EPA

Kubanska vlada je sporočila, da je v sklopu napovedanih gospodarskih reform potrdila načrte za postopno ukinitev nepriljubljenega sistema dvojne valute.

Po zdajšnjem sistemu je konvertibilni kubanski peso vezan na ameriški dolar v razmerju ena za ena, medtem ko običajne pese zamenjujejo po razmerju 24 za enega konvertibilnega.

Dolarji se v državno blagajno stekajo s turizmom, trgovino in nakazili iz tujine ter se nato zamenjujejo v konvertibilne pese. Država plače in druge izdatke državljanov plačuje v običajnih pesih.

Delavci si obetajo boljše plače
Na Kubi so številne osnovne potrebščine na voljo le v konvertibilnih pesih v posebnih državnih trgovinah, kar je vir napetosti med Kubanci, ki imajo dostop do dolarjev, in večino, ki ga nima.

Sistem velja od leta 1994, njegova odprava pa je ključna zahteva kongresa partije aprila 2011.

Oblasti v Havani so zdaj potrdile časovnico uvedbe ukrepov, ki bodo vodili do enotnega sistema, vendar ni jasno, kako dolgo bo zamenjava sistema trajala. Najprej naj bi se sicer začela pri podjetjih na Kubi in se šele nato razširila na prebivalstvo.

"To bo odpravilo trenutno noro situacijo, ko je podjetje dobičkonosno v dolarjih, a ima izgubo v pesih. To bo omogočilo podjetjem, da izboljšajo plače svojih zaposlenih," je dejal ekonomist Juan Triana s havanske univerze za ekonomske študije, ki pa zdaj čaka na več podrobnosti o ukrepu.