Afganistanski vojski je spet uspelo zavzeti mesto po treh dneh hudih spopadov. Foto: Reuters
Afganistanski vojski je spet uspelo zavzeti mesto po treh dneh hudih spopadov. Foto: Reuters
Vojska je pri tem imela omejeno podporo ameriške vojske iz zraka. Foto: Reuters
Kanduz znova v rokah afganistanske vojske

Predstavnik policije v Kunduzu Sajed Sarvar je potrdil, da je afganistanskim silam uspelo ponovno zavzeti tudi objekte policije in varnostnih služb. "Telesa mrtvih talibanov ležijo na tleh," je dejal po poročanju BBC-ja.

Tudi tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki je na Twitterju objavil, da posebne enote afganistanske vojske nadzirajo mesto in da je bilo v napadu ubitih najmanj 200 talibanov.

Talibani zavračajo navedbe
Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da kljub uspehom afganistanske vojske talibani še vedno nadzirajo večji del mesta. "Navedbe sovražnika o stanju v Kunduzu niso resnične ... V napad so vpletene tudi ameriške sile, a se branimo," je dejal.

Nočni napadi so povzročili veliko napetosti med prebivalci Kunduza. Kot poroča BBC, naj bi talibani v boj prisilili tudi druge moške.

Kunduz ima za talibane simbolni pomen
Zavzetje Kunduza, ki je pomembno trgovinsko središče s 300.000 prebivalci, je bil velik udarec za afganistansko vlado narodne enotnosti, ki je na oblasti slabo leto. Predsednik Ašraf Gani je namreč ob lanski izvolitvi obljubil vrnitev miru v državo, ki jo že več kot 30 let pretresajo spopadi, od tega skoraj 14 let s talibani.

Za talibane ima Kunduz velik simbolni pomen, saj je bilo to njihovo glavno severno oporišče v obdobju njihovega vladanja Afganistanu med letoma 1996 in 2001. Po napadih talibanskih zaveznikov Al Kaide 11. septembra 2001 je sledila invazija ZDA in Nata, ki so ob pomoči severnega zavezništva strmoglavili oblast talibanov.

Vseh zadnjih 14 let talibani vodijo gverilsko delovanje, ki se v zadnjih letih krepi. V Afganistanu tako znova divja prava vojna, v letu 2015 je bilo ubitih več kot 11 tisoč ljudi, večinoma borcev na obeh straneh.

Kanduz znova v rokah afganistanske vojske