Kuvajtski prevoznik trdi, da mu zakon prepoveduje prevažati Izraelce. Foto: Reuters
Kuvajtski prevoznik trdi, da mu zakon prepoveduje prevažati Izraelce. Foto: Reuters

Gre za zadnje poglavje v sporu med kuvajtsko letalsko družbo in JFK-jem, ki sega v leto 2013, ko pri Kuwait Airwaysu niso hoteli prodati letalske vozovnice Eldadu Gattu, izraelskemu državljanu, ki je skušal iz New Yorka poleteti v London.

"Škoda je, da se je Kuwait Airways odločil prekiniti svoje polete, namesto da bi sprejeli izraelske državljane za potnike," je medijem povedal Jeffrey Lovitky, ameriški odvetnik, ki zastopa Gatta. "To kaže na vso trmo Kuvajta, ki kar noče in noče opustiti svojega bojkota Izraelcev."

Prevoznik se brani, da mu kuvajtski zakon iz leta 1964 prepoveduje poslovati z državljani Izraela, pri čemer so še izpostavili, da sta za kršenje zakona predvideni visoka globa in zaporna kazen v delovnem taborišču. In čeprav Kuwait Airways odkrito priznava diskriminacijo na podlagi državljanstva, zanika, da naj bi šlo za versko ali etnično diskriminacijo, poroča Huffington Post.

Dvojna merila?
V pismu, ki ga je letalska družba oktobra poslala ameriškemu ministrstvu za prevoz, njeni odvetniki trdijo, da imajo ZDA "podobne restriktivne prijeme do državljanov tistih držav, ki jih ZDA ne priznavajo, kot je Severna Koreja. Enaka logika stoji tudi za ameriškim embargom proti Iranu in drugim sankcioniranim državam."

Ministrstvo se z utemeljitvijo ni strinjalo in vztraja pri svoji septembrski odločitvi, da gre pri embargu Kuwait Airwaysa za "nerazumno diskriminacijo" in da mora zato družba nemudoma začeti prevažati tudi izraelske državljane. Odgovor Kuvajtčanov? Prekinitev vseh poletov med JFK-jem in Heathrowom.