Ladja Arctic Sunrise je končno zapustila rusko pristanišče Murmansk in se vrača v floto Greenpeaca. Foto: EPA
Ladja Arctic Sunrise je končno zapustila rusko pristanišče Murmansk in se vrača v floto Greenpeaca. Foto: EPA

Ladjo je Moskva zasegla septembra lani po protestni akciji proti ruski naftni ploščadi na Arktiki. Posadko so aretirali in obtožili huliganstva, a so jo konec leta izpustili.

V Amsterdamu prenova pred novimi nalogami
Arctic Sunrise
je ponoči izplula iz Murmanska in naj bi v desetih dneh dosegla Amsterdam, so sporočili iz Greenpeacea in dodali, da je bilo rusko zadrževanje ladje nezakonito. "Boj za zaščito Arktike bomo nadaljevali," so še poudarili.

V Amsterdamu bodo ob prihodu ladje pripravili slovesnost, med udeleženci pa bodo tudi nekdanji člani posadke, ki so bili aretirani. Po prihodu na Nizozemsko bodo ladjo tudi temeljito pregledali in popravili. Ladja Arctic Sunrise uradno ni bila več v rokah Moskve od 6. junija. Izplula naj bi že 22. julija, a je bil odhod zaradi birokratskih postopkov preložen.

Sprva pirati, nato huligani, na koncu pomiloščeni
18. septembra lani
se je Arctic Sunrise približala naftni ploščadi ruskega energetskega giganta Gazprom, aktivisti Greenpeace pa so skušali vdreti na ploščad. Aktivisti so tako izrazili svoj protest proti črpanju nafte v arktičnem krogu. A 30 ljudi na krovu, od tega štiri ruske državljane, so aretirali.

Sprva so jih obtožili piratstva, nato pa obtožbe spremenili v huliganstvo. Proti plačilu varščine so začeli pridržane izpuščati. Decembra se je nato ruski predsednik Vladimir Putin ob 20. obletnici razglasitve ruske ustave odločil za amnestijo za več tisoč zapornikov, med katerimi so bili tudi aktivisti Greenpeacea. Konec leta je tako Rusijo zapustilo vseh 26 tujih aktivistov.