V sredo so skušali štirje aktivisti vdreti na Gazpromovo naftno ploščad, dva pa so pri tem aretirali. Foto: Reuters
V sredo so skušali štirje aktivisti vdreti na Gazpromovo naftno ploščad, dva pa so pri tem aretirali. Foto: Reuters

Kot je eden od aktivistov povedal za BBC, je približno 15 pripadnikov ruskih varnostnih sil vdrlo na Greenpeaceovo ladjo Arctic Sunrise v Barentsovem morju, in zajelo 30 aktivistov ter kapitana ladje. Po pričanju aktivista naj bi šlo za pripadnike ruske obveščevalne službe FSB. Ladjo naj bi zdaj odpeljali v rusko pristanišče Murmansk.

Greenpeace je ob tem sporočil, da je njihova ladja zasidrana v mednarodnih vodah, in ruskega predsednika Vladmirija Putina pozval, naj aktiviste nemudoma izpusti, rusko zunanje ministrstvo pa je okoljevarstveno organizacijo obtožilo agresivnega in izzivalnega obnašanja. Zaradi Greenpeacovega dejanja so ruske oblasti na zagovor poklicale nizozemskega veleposlanika v Moskvi.

V sredo že aretirali dva aktivista
Incident se je zgodil le dva dni po tem, ko so skušali štirje aktivisti Greenpeacea vdreti na rusko naftno ploščad na Arktiki, ki je v lasti Gazproma. Ruska obalna straža je proti aktivistom izstrelila več opozorilnih strelov, dva pa je tudi aretirala. Rusko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je dejanje aktivistov ogrozilo človeška življenja in bi lahko vodilo k okoljski katastrofi z nepredvidljivimi posledicami, zato so morali ukrepati.

Greenpeace želi preprečiti delovanje Gazproma na Arktiki, saj trdi, da ruska naftna ploščad ogroža enkratno in zelo ranljivo naravno okolje. S črpanjem nafte naj bi se večalo tveganje za razlitje na območju s tremi naravnimi rezervati, ki je tudi dom polarnim medvedom, mrožem in redkim pticam. Moskva to trditev ostro zavrača.