Vseh 78 članov posadke ruske vojaške ladje Liman so po trčenju rešili. Na fotografiji je ladja Liman med plutjem v Bosporski ožini. Foto: Reuters
Vseh 78 članov posadke ruske vojaške ladje Liman so po trčenju rešili. Na fotografiji je ladja Liman med plutjem v Bosporski ožini. Foto: Reuters

Po podatkih turške obalne straže je ruska vojaška ladja Liman potonila 30 kilometrov od vasi Kilyos, severno od Carigrada. Tovorna ladja, ki je plula pod zastavo Toga in je prevažala živino, naj ne bi bila poškodovana.

Po prvih podatkih ministrstva se je ob trčenju poškodoval trup ladje, posadka, ki sicer ni bila poškodovana, pa se je ladjo trudila ohraniti na površju. Na prizorišče nesreče so po poročanju turške obalne straže poslali vlačilec, tri reševalne ladje in letalo. Pozneje je turška obalna straža sporočila, da je ladja potonila.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva gre za ladjo Liman, ki je nekdanje raziskovalno plovilo, predelano v izvidniško ladjo.

Tovorna ladja je plula pod zastavo Toga in prevažala več kot 8.000 ovac iz Romunije v Jordanijo. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v trčenju ni bila poškodovana in ni zaprosila za pomoč.

Za nesrečo je bila po navedbah turške obalne straže kriva megla, ki je ovirala vidljivost.

Turški premier Binali Yildrim je ruskemu kolegu Dmitriju Medvedjevu izrazil obžalovanje ob dogodku.

Bosporska ožina, ki deli Carigrad na evropsko in azijsko stran, je ena najpomembnejših vodnih poti za prevoz naftnih derivatov in žit. Okoli 27 kilometrov dolg kanal povezuje Črno morje s Sredozemskim.