Od nevarne pomorske poti prebežnikov ne odvrača niti zima, saj čolni iz Libije in Turčije vsak dan plujejo proti Evropi. Foto: AP
Od nevarne pomorske poti prebežnikov ne odvrača niti zima, saj čolni iz Libije in Turčije vsak dan plujejo proti Evropi. Foto: AP

Kot so sporočili s slovenskega ministrstva za obrambo, je italijanski pomorski reševalno-koordinacijski center v torkovih jutranjih urah zahteval pomoč za gumijasti čoln v težavah. Reševanje ljudi je prevzela slovenska vojaška ladja Triglav. Rešene so nato vkrcali na plovilo italijanskih oboroženih sil, ki je plulo v bližini.

Misija podaljšana do sredine marca
Večnamenska ladja Triglav 11 je s 37-člansko posadko iz italijanskega pristanišča v Augusti izplula tudi prejšnjo sredo, ko je opravljala redne naloge na mednarodni misiji Evropske unije Sophia. Glavni namen operacije je omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju. Zaradi uspešnega dela posadke in operativnih potreb mednarodne misije je slovenska vlada odobrila podaljšanje delovanja ladje v južnem delu Sredozemlja do sredine marca. Sprva je bilo načrtovano, da bo v omenjeni operaciji sodelovala do konca januarja.

Skupno rešili več kot 1.200 prebežnikov
Ladja Triglav pa ni bila edina, ki je reševala ljudi. Italijanska obalna straža je namreč sporočila, da je bilo samo v torek v mednarodnih vodah med Libijo in Italijo v usklajeni akciji rešenih kar 1.271 prebežnikov, ki so skušali v Evropo priti v gumijastih in lesenih čolnih.

Pred Kosom nova nesreča
Prebežniki, ki so skušali po morju iz Turčije priti v Grčijo, pa niso imeli takšne sreče. Grški reševalci so namreč iz morja ob obali otoka Kos potegnili trupla sedmih utopljencev, med katerimi sta bila dva otroka. V operaciji, ki so jo sprožili, potem ko je do Kosa uspelo priplavati preživelemu brodolomcu, so sodelovali trije grški patruljni čolni, dve ladji evropske agencije za zunanje meje Frontex in čoln ene izmed nevladnih organizacij. Brodolom je od devetih potnikov poleg moškega, ki je priplaval do obale, preživela le še ena ženska, ki je v kritičnem stanju v bolnišnici v Turčiji.

Nekoliko severneje, blizu otokov Lezbos in Hios, pa so reševalci iz vode po navedbah obalne straže danes rešili 164 ljudi.

V petek je ob obali Kalolimnosa blizu Kosa utonilo 45 ljudi, med njimi 20 otrok.

Od začetka leta je Grčijo po podatkih Združenih narodov doseglo že več kot 46.000 prebežnikov, kar je 30-krat več kot v januarju lani.