Reševalna akcija je izredno zahtevna, saj se občasno podirajo deli objekta. Foto: EPA
Reševalna akcija je izredno zahtevna, saj se občasno podirajo deli objekta. Foto: EPA
V Latviji se je zrušilo nakupovalno središče

"Upamo, da bomo našli preživele, a minilo je že 24 ur in možnosti niso zelo velike," je dejal župan Rige Nilsa Usakov. Med smrtnimi žrtvami so najmanj trije reševalci in še sedem prostovoljcev, ki so prihiteli na pomoč in umrli, ko se je zrušil še en del strehe. Ranjenih je več kot 30.

Reševalcem pri delu pomaga tudi vojska. Ujete v ruševinah poskušajo iz zasutega objekta rešiti s pomočjo bagrov, s katerimi odstranjujejo betonske in steklene dele.

Latvijske oblasti so že sprožile kriminalistično preiskavo zaradi domnevno slabo zgrajenega objekta.

Na strehi postavljali zimski vrt
Nesreča se je zgodila v četrtek okoli šeste ure popoldne, ko je po navadi v nakupovalnem središču še posebej veliko obiskovalcev. Ko se je na 500 kvadratnih metrih velikem delu objekta zrušila streha, so poskušali ljudje v paniki zapustiti objekt, a so se električna vhodna vrata zaprla, tako da niso mogli ven.

Okoli 20 minut pozneje se je zrušil še drugi del strehe, in takrat so pod ruševinami ostali ujeti tudi reševalci, ki so prihiteli na pomoč.

Vzrok nesreče še vedno ni znan. Sprva se je omenjalo, da naj bi v objektu eksplodiral kotel za ogrevanje.

Na strehi nakupovalnega središča, ki je del trgovinske verige Maxima, so postavljali zimsko vrtno ureditev. Zaradi prevelike obtežitve strehe z nasuto zemljo naj bi se streha preprosto zrušila.

"Jasno je, da konstrukcijski predpisi niso bili izpolnjeni," je dejal latvijski notranji minister Rihards Kozlovskis in nesrečo označil za "tragičen in črn dan v zgodovini Latvije".

Proti lastniku nakupovalnega središča je policija že sprožila preiskavo, ker naj bi se ta prepozno odzval na opozorila. Leta 2011 zgrajeno poslopje, ki se je zdaj tragično porušilo, je bilo med izbranci za arhitekturno nagrado.

V Latviji se je zrušilo nakupovalno središče