Na tiskovni konferenci v Tripolisu sta novinarje nagovorila libijski zunanji minister (desno) in generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja. Foto: EPA
Na tiskovni konferenci v Tripolisu sta novinarje nagovorila libijski zunanji minister (desno) in generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja. Foto: EPA

Leta 2004 je Libija sporočila, da ima 25 ton kemičnega orožja. K njegovemu uničenju se je zavezala istega leta, še pod vodstvom zdaj že pokojnega poveljnika Moamerja Gadafija, ko je podpisala konvencijo za prepoved proizvodnje in shranjevanja kemičnega orožja.

"Libija je država brez kemičnega orožja, ki bi lahko predstavljalo grožnjo varnosti lokalnim skupnostim, okolju in sosednjim področjem," je v prestolnici Tripolis sporočil minister Mohamed Abdelaziz in povedal, da je bil proces uničenja končan 26. januarja letos. Dodal je, da to v tako kratkem času ne bi bilo mogoče brez pomoči mednarodne skupnosti, predvsem tehnične pomoči Kanade, Nemčije in ZDA.

Abdelazizu se je na tiskovni konferenci v libijski prestolnici pridružil generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Ahmed Üzümcu, ki je dejal, da je dejanje izjemno pomemben mejnik za Libijo. "Gre za dober primer mednarodnega sodelovanja pri uničenju kemičnega orožja, ki ga bomo v še večjem obsegu uporabili tudi v Siriji," je povedal Üzümcu.

Vse kemikalije morajo uničiti do leta 2016
Orožje, ki ga je uničila Libija, po kategorizaciji Organizacije za prepoved kemičnega orožja spada v 1. kategorijo kemičnega orožja. "Tako orožje predstavlja neposredno grožnjo miru in varnosti," so zapisali pri OPCW-ju in dodali, da mora Libija preostanek kemičnega orožja 2. kategorije, kamor spadajo kemikalije, ki jih uporabljajo za izdelavo kemičnega orožja, uničiti do decembra leta 2016.