V krvavih spopadih v Siriji je bilo ubitih najmanj 10.000 otrok, ki so pogosto tarča ostrostrelcev, poleg tega pa so priča skupinskih usmrtitev in mučenj, opozarja nevladna organizacija Oxford Research Group (ORG). Foto: EPA
V krvavih spopadih v Siriji je bilo ubitih najmanj 10.000 otrok, ki so pogosto tarča ostrostrelcev, poleg tega pa so priča skupinskih usmrtitev in mučenj, opozarja nevladna organizacija Oxford Research Group (ORG). Foto: EPA

Muslimanska bratovščina v Egiptu je več let za vse krivila vlado, nato pa so zapravili svojo priložnost. Naredili so veliko napak.

Jaser Alhadži
Podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Na žalost moramo izvesti revolucijo, da bi bili na koncu svobodni. Če bi bili svobodni pod diktatorstvom, potem revolucija sploh ne bi bila potrebna.

Jaser Alhadži
Jaser Alhadži se je rodil v Alepu v Siriji leta 1961. Je nekdanji dopisnik iz Združenih narodov v New Yorku za sirski časopis. Ko se je začela vojna v Siriji, je živel v Grčiji, a se je marca 2011 vrnil v Alep. Od tedaj dela kot novinar, politični aktivist, posrednik za novinarje in prevajalec. Foto: MMC RTV SLO
Uradna sirska vlada je sporočila, da se na mirovnih pogajanjih z uporniki, ki so napovedana za 22. januar v Ženevi, ne bo strinjala z določilom, da bi moral predsednik Bašar Al Asad odstopiti in privoliti v prenos oblasti. Opozicija sicer udeležbo na pogajanjih pogojuje s tem, da Asad ne bo igral nobene vloge več v prihodnosti Sirije. Foto: EPA

Mediji ne smejo vplivati na družbo. Popolna svoboda medijev ni sprejemljiva. Mediji morajo biti svobodni, a z določenimi omejitvami.

Jaser Alhadži

Demokracija, svoboda, nič več diktatorstva, nič več korupcije. Želimo, da postanejo ljudje motivirani in da pri tem niso cenzurirani. Ljudem želimo prinesti več moči.

Jaser Alhadži o tem, kaj bi se spremenilo v Siriji, če bi na oblast prišla opozicija.
Jaser Alhadži pričakuje, da se bo revolucija končala v kratkem. Foto: EPA

Smo v vojni in žrtve so na obeh straneh. Napake se dogajajo na obeh straneh. A mi ne napadamo pekarn, šol in bolnišnic, kar počnejo vladne sile, ki napadajo celo begunska taborišča v Siriji. Mi tega ne počnemo. Seveda pa se napake dogajajo na obeh straneh.

Jaser Alhadži
Sirijo je zaradi spopadov in nasilja zapustilo že več kot tri milijone ljude, okoli štiri milijone pa jih je razseljenih znotraj države. Foto: EPA
Jaser Alhadži je dejal, da opozicija v svoje vrste ne novači mladih fantov, to naj bi bila "vladna propaganda in propaganda agencije AFP". Foto: EPA

Na vprašanje, kakšna je sploh njegova vloga v državljanski vojni v Siriji, je odgovoril: "Uradno delam za Sky News. Kaj počnem neuradno, pa vam seveda ne bom povedal," je v smehu odgovoril Jaser Alhadži, ki je bil na novinarskih dnevih Naprej/Forward predstavljen kot samostojni sirski novinar, aktivist in medijski organizator. In čeprav smo se z njim o novinarstvu in političnem položaju v državi pogovarjali kot z novinarjem, so bili, zanimivo, njegovi odgovori vedno v prvi osebi množine.

Jaser Alhadži je nekdanji dopisnik iz Združenih narodov v New Yorku za sirski časopis, med drugim je delal tudi za New York Times, BBC, Wall Street Journal in Le Monde. Danes je v Siriji posrednik za tuje novinarje in njihov prevajalec, a le na severnem delu države, ki je pod nadzorom opozicije.
Pravi, da mednarodna skupnost narobe razume razmere v državi, saj da "po predaji kemičnega orožja ni več nikomur mar za Sirijo". Verjame v zmago revolucije ter svobodno in demokratično Sirijo. Zgodba Egipta in Libije se po njegovem mnenju v Siriji ne bo ponovila.
____________________________________

Kakšne informacije o dogajanju v državi so na voljo Sircem v Siriji? Ali lahko informacije dobijo tudi od neodvisnih medijev, ki niso pod vplivom vlade ali opozicije?
V Siriji je zelo težko najti neodvisne medije. Sirci so razdeljeni glede na to, koga podpirajo. Recimo, tisti, ki podpirajo vlado, bodo spremljali vladne programe, tisti, ki podpirajo pripadnike revolucije, spremljajo medije, ki podpirajo revolucijo. Na splošno pa je v Siriji težko najti neodvisen medij.
In katere medije spremljate vi?
Zaradi narave svojega dela moram spremljati vse medije, saj potrebujem informacije. In te včasih dobim tudi na drugi strani, da jih lahko primerjam. Zame kot novinarja je dobro, da spremljam informacije na obeh straneh.

Med vlado in opozicijo v Siriji poteka pravi spopad tudi za pozornost svetovnih medijev. Kaj menite, kakšno sporočilo želi svetu poslati sirska vlada in kakšno sirska opozicija?
Vlada le širi svojo propagando in zanjo tudi plačuje.
Kaj pa opozicija?
Lahko greste na osvobojeno sirsko območje in videli boste, da tam ni nobene cenzure. Ne damo vam spremljevalca, ki vas spremlja, ko opravljate svoje delo, tako kot to počne vlada. Nimamo obveščevalnih služb, ki bi cenzurirale vaše delo.
Od kod vam informacije, da vlada cenzurira tuje novinarje?
Vem, saj mi to povedo novinarji, ki poročajo z obeh strani.
In kaj so vam povedali?
Povedali so mi, da je bila ves čas ob njih še nekdo, ki jih je vseskozi spremljal in je novinarju govoril, kam lahko gre in kam ne.
Vi jih ne usmerjate?
Ne. Zaradi diktature, ki nam vlada že 40 let, nimamo svobode medijev, a si je želimo.
Kakšni bi morali biti po vašem mnenju standardi za kakovostno novinarsko poročanje?
Svobodno, a z določenimi pravili, saj mediji ne smejo vplivati na družbo. Popolna svoboda medijev ni sprejemljiva. Mediji morajo biti svobodni, a z določenimi omejitvami.

Dejali ste, da je Sirija večnarodnostna in večverska. Kako pa komentirate informacijo, da naj bi uporniki aprila letos v okolici Alepa ugrabili in ubili pravoslavna škofa?
Ni umrl. Živ je.
Aha.
Še vedno je živ in kmalu ga bomo izpustili. Živ je.
Pa je živ le en škof ali oba?
Oba sta živa in sta v Alepu. To vam govorim zato, ker imam glede tega informacije. Nekateri ljudje si prizadevajo za to, da bi ga osvobodili.

Danes je informacija denar, zdi pa se, da imate veliko informacij …
… torej me sprašujete, ali imam veliko denarja? (smeh) Ne, nimam ga. Da sem prišel na današnji dogodek, so mi organizatorji plačali letalsko vozovnico.
Imate veliko informacij?
Imam, saj sem del revolucije. Informacija je moje orodje.
Bi se kdaj pogovarjali z drugo stranjo?
Z nekaterimi da.
Kaj pa s predsednikom Bašarjem Al Asadom?
Ne.
Ne?
Ne, saj je kriminalec, s kriminalci pa se ne pogovarjamo. Kriminalce odvedemo pred sodišče, da jim sodišče izreče obsodbo in da gredo nato v zapor.
Če bo, recimo, po koncu državljanske vojne na oblast prišla opozicija, kaj se bo v Siriji spremenilo?
Veliko. Sirija bo svobodna …
… kaj to pomeni, da bo svobodna?
Demokracija, svoboda, nič več diktatorstva, nič več korupcije. Želimo, da postanejo ljudje motivirani in da pri tem niso cenzurirani. Ljudem želimo prinesti več moči.
Se vam ne zdi, da so ljudje, glede na trenutno stanje v Siriji, daleč od svobode?
Da. Na žalost moramo izvesti revolucijo, da bi bili na koncu svobodni. Če bi bili svobodni pod diktatorstvom, potem revolucija sploh ne bi bila potrebna.

Revolucije pa vendarle ne podpirajo vsi Sirci.
In koliko je takšnih? Med 10 in 15 odstotki, prav. Strinjam se, nekateri podpirajo režim. Kaj pa preostalih 80 ali 85 odstotkov ljudi?
Kaj pa je z njimi?
Borijo se za našo svobodo.
Kaj pa več kot dva milijona beguncev, ki je Sirijo zapustilo in zdaj v nevzdržnih razmerah živi v Turčiji, Jordaniji, Libanonu?
To je tragedija in poskušamo jim pomagati po svojih najboljših močeh.
Kako?
Zagotavljamo jim hrano, šotore, medicinsko pomoč.
Kdo so to 'mi'?
Svobodna sirska vojska, Sirska nacionalna koalicija, Turčija in druge države, Savdska Arabija in Katar, ki podpirajo sirske begunce. Poskušamo jim pomagati s hrano in šotori, na drugi strani pa jih vlada ubija. Ubili so veliko beguncev.
Torej pravite, da noben civilist v Siriji ni umrl pod streli opozicije?
Seveda se je zgodilo tudi to. Smo v vojni in žrtve so na obeh straneh. Napake se dogajajo na obeh straneh. A mi ne napadamo pekarn, šol in bolnišnic, kar počnejo vladne sile, ki napadajo celo begunska taborišča v Siriji. Mi tega ne počnemo. Seveda pa se napake dogajajo na obeh straneh.
Zakaj po vašem mnenju vladne sile napadajo pekarne, šole in bolnišnice?
Ker so hladnokrvni morilci. Vedo, da bodo izgubili svojo moč, zato poskušajo ubiti čim več ljudi. Uničujejo šolske zidove. Al Asad bo zažgal celotno državo. Al Asad bo uničil vso Sirijo, takšna je politika državne vojske.
Če se vrneva k temu, kaj se bo spremenilo, če na oblast pride opozicija. Omenili ste svobodo, demokracijo, konec korupcije.
Da, želimo živeti normalno, tako kot v drugih državah. Želimo živeti v miru.
Seveda pa je korupcija še kako prisotna v demokratičnih političnih sistemih.
Da, a ne toliko, kot je prisotna v diktatorskem sistemu. Demokratični sistem ima nekaj pomanjkljivosti, a ni tako slab, kot je diktatorstvo.
Kako se bo končala državljanska vojna v Siriji?
Zagotovo bo zmagala revolucija. Znebili se bomo Bašarja Al Asada, potrebovali pa bomo več let, da bomo Sirijo zgradili na novo.
Pa se vam ne zdi, da bi po Bašarju Al Asadu lahko prišel nov voditelj, ki si bo znova želel še več moči, še več vpliva, denarja, korupcije.
Razumem vas, a zato potrebujemo demokratično Sirijo. Potrebujemo novo ustavo in demokratičen sistem, v katerem lahko ljudje volijo svoje zastopnike.
Poglejte, kaj se je zgodilo v Egiptu.
Egipt ni Sirija.
Res je, a tudi v Egiptu so hoteli demokracijo, hoteli so novo ustavo, nato pa je šlo od tu naprej vse narobe.
Muslimanska bratovščina v Egiptu je več let za vse krivila vlado, nato pa so zapravili svojo priložnost. Naredili so veliko napak. Namesto da bi ravnali demokratično …
… ravno to sem vas spraševala.
To je Egipt, to ni Sirija. Sirija tudi ni Libija. Sirija bo drugačna, saj so ljudje bolj izobraženi, bolj svobodomiselni, smo večnarodnostna in večverska država.
Ko ste ravno omenili izobrazbo. Več kot dva milijona Sircev je zapustilo državo …
… več kot tri ali štiri milijone.
Med njimi je zelo veliko otrok, ki so in bodo očitno še kar nekaj časa brez izobrazbe. Če in ko boste prišli na oblast, kako boste zapolnili to izobrazbeno vrzel?
Na žalost morajo otroci plačati visoko ceno, saj ne hodijo v šolo, živijo v strahu in so tudi tarča napadov. Do zdaj je bilo ubitih več kot 10.000 otrok. A verjemite mi, da se trudimo po najboljših močeh, da bi zaščitili otroke. Pri tem imamo omejena sredstva, to poskušamo rešiti. Prav tako pa pričakujemo, da se bo revolucija končala v kratkem.
Ali drži podatek, da morajo za orožje prijeti tudi otroci?
To absolutno ne drži. To je vladna propaganda in propaganda agencije AFP, da 14-letne fante usposabljamo za borce. Te govorice sem preveril na terenu in nikakor ne držijo.

Muslimanska bratovščina v Egiptu je več let za vse krivila vlado, nato pa so zapravili svojo priložnost. Naredili so veliko napak.

Jaser Alhadži

Na žalost moramo izvesti revolucijo, da bi bili na koncu svobodni. Če bi bili svobodni pod diktatorstvom, potem revolucija sploh ne bi bila potrebna.

Jaser Alhadži

Mediji ne smejo vplivati na družbo. Popolna svoboda medijev ni sprejemljiva. Mediji morajo biti svobodni, a z določenimi omejitvami.

Jaser Alhadži

Demokracija, svoboda, nič več diktatorstva, nič več korupcije. Želimo, da postanejo ljudje motivirani in da pri tem niso cenzurirani. Ljudem želimo prinesti več moči.

Jaser Alhadži o tem, kaj bi se spremenilo v Siriji, če bi na oblast prišla opozicija.

Smo v vojni in žrtve so na obeh straneh. Napake se dogajajo na obeh straneh. A mi ne napadamo pekarn, šol in bolnišnic, kar počnejo vladne sile, ki napadajo celo begunska taborišča v Siriji. Mi tega ne počnemo. Seveda pa se napake dogajajo na obeh straneh.

Jaser Alhadži