Nacionalni svet so uporniki ustanovili 27. februarja. Foto: Reuters
Nacionalni svet so uporniki ustanovili 27. februarja. Foto: Reuters
Zavija
Uporniki odločno branijo Zavijo. Foto: Reuters
Libija
Vzhod Libije je v rokah upornikov, na zahodu prevladujejo vladne sile. Foto: Reuters
Libija
V Libiji potekajo hudi boji. Foto: Reuters
Spopadi v Libiji

Predsednik sveta, nekdanji pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil, je po sestanku v Bengaziju sporočil, da je svet pooblastil svojega člana Omarja Al Haririja za vojaške zadeve in Alija Abdelaziza Al Isauija za zunanje zadeve. Ta je zadolžen, da vzpostavi stike s tujino in doseže mednarodno priznanje nacionalnega sveta.

Džalil je dejal, da so za nacionalni svet vse diplomatske delegacije v tujini, ki podpirajo upornike, legitimne predstavnice države. Mednarodno skupnost je svet pozval, naj uvede prepoved preletov nad Libijo, ob tem pa odločno zavrnil tujo vojaško navzočnost v državi.

Silovito nad Zavijo
Sile, zveste Gadafiju, so s tanki in topovi silovito napadle Zavijo v svojem drugem poskusu, da bi znova prevzele nadzor nad mestom v bližini prestolnice Tripolis. Upornikom je uspelo odbiti jutranji napad vladnih sil, ki so po poročanju prebivalcev streljale tudi na civiliste. Uporniki so zasegli tri oklepnike in dva tanka.

"Z vsem topništvom, tanki in oboroženimi vozili smo priča bojem ter ubijanju, ki ga nismo videli niti v Iraku. Menim, da je to genocid," je za televizijo Al Arabija povedala ena izmed prič.

Boji za Zavijo potekajo že teden dni in samo v sobotnem jutranjem napadu je bilo ubitih več kot 30 ljudi. V dveh dneh spopadov je bilo tako skupaj ubitih že 60 ljudi.

Protinapad Gadafijevih sil kaže, da se libijski voditelj ne bo zlahka odpovedal oblasti in da se je četrta največja afriška država dejansko razdelila na vzhodni del, ki je v rokah upornikov, in na zahodni del okoli Tripolisa, ki je v rokah vladnih sil.

Naftno mesto v rokah upornikov
Uporniki trdijo, da so zavzeli mesto Ras Lanus, kjer se nahaja pomembna rafinerija in naftni terminal.

V Ras Lanusu na vzhodu Libije so uporniki streljali na helikopter, ki je preletaval mesto, v katerem po njihovih navedbah ni bilo nobenih vojakov, zvestih Gadafiju. V petek so okoli mesta potekali hudi boji, vlada pa zanika navedbe upornikov, da je pomembno mesto v njihovih rokah.

V soboto je upornikom uspelo sestreliti vladno vojaško letalo, pri čemer sta umrla oba pilota.

Uporniki zavračajo Chavezov predlog
Skupina latinskoameriških držav je v poskusu diplomatske rešitve nemirov podprla mirovni načrt venezuelskega predsednika Huga Chaveza, da bi v Libijo poslali mednarodno mirovno misijo, ki pa ima malo možnosti za uspeh, saj so uporniki predlog zavrnili, razen če bi vodil do odstopa oziroma izgnanstva Gadafija, kar pa polkovnik zavrača. Večina Libijcev meni, da je Chavez pretesen zaveznik Gadafija.

Libija zahteva odpravo sankcij
Libijski režim je v petek zahteval, da Varnostni svet ZN začasno odpravi sankcije, ki jih je uvedel zaradi nasilja režima nad protestniki. Libijski zunanji minister Musa Kusa je v pismu Varnostnemu svetu zapisal, da so proti opozicijskim protestnikom uporabili le "trohico" enot in še to proti tistim, ki so "uničevali in izvajali teroristična dejanja".

Ukrepi, ki so jih sprejeli, so v skladu z nalogo države, da ohranja varnost, zato je bila vlada ob sprejetju sankcij osupla, je zapisal Kusa v prvem uradnem odzivu Tripolisa na sankcije. Tripolis poziva Varnostni svet, naj prepoved potovanj in zamrznitev premoženja Gadafija, njegove družine ter bližnjih sodelavcev začasno odpravi, "dokler se ne bo ugotovila resnica".

"Libija ni članica ICC-ja"
Kusa je Varnostni svet še pozval, naj se zoperstavi državam, ki grozijo Libiji z uporabo sile. To se (še) ni zgodilo, nekaj držav pa je naklonjenih morebitni uvedbi prepovedi preletov nad Libijo.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je v skladu z odločitvijo Varnostnega sveta začelo preiskavo o zločinih proti človečnosti v Libiji proti Gadafiju, njegovim sinovom in več visokim predstavnikom režima, zato je Kusa poudaril, da Libija ni članica Mednarodnega kazenskega sodišča ter da bo z njim sodelovala samo "na podlagi načela primata nacionalnih sodišč".

Spopadi v Libiji