Boris Johnson med svojimi podporniki. Foto: EPA
Boris Johnson med svojimi podporniki. Foto: EPA

50-letni Johnson ima dvojno državljanstvo, ker se je rodil v New Yorku, a je zdaj za Sunday Times razkril, da si želi ameriški potni list vrniti. "Razlog, da razmišljam o tem, je, da sem in sem vedno bil povsem zavezan Veliki Britaniji," pravi konservativni politik. "Nesreča ob rojstvu me je zadala s to zadevščino, zdaj pa moram najti način, da jo razrešim."

Johnson je namero razkril med svojim enotedenskim dolgim službenim potovanjem po ZDA, ob tem pa povedal, da se bo glede spremembe obrnil na ameriškega veleposlanika Matthewa Barzuna. "Gre za težaven posel. Nič ti ga ne olajšajo," pravi župan.

Ogorčen zaradi davka
Ustavni strokovnjaki sicer menijo, da Johnsonovo dvojno državljanstvo ne bi predstavljalo pravnih ovir za premierski stolček, da pa bi se Johnson verjetno moral spopadati z vprašanji o njegovi vdanosti Otoku.

Župan bi se poleg tega rad tudi ognil dodatnih stroškov ameriškemu davkoplačevalskemu uradu, potem ko je moral pred kratkim poravnati visok davek na dobiček, ki ga je opisal kot "naravnost nezaslišanega". Po ameriški zakonodaji morajo vsi ameriški državljani plačevati davke, tudi če živijo v tujini.